Klasyczny chłodnik

Na gorące dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający i lekkostrawny chłodnik.
2 pęczki botwiny o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach
1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
3 jajka na twardo
2 ogórki
po dużym pęczku szczypiorku i koperku
1-2 łyżki koncentratu buraczanego
cukier
sól
pieprz

Z botwiny odetnij korzonki i usuń. Jeśli są uformowane buraczki, opłucz je, obierz i pokrój w ćwiartki. Zostaw 1/3 liści, opłucz i pokrój. Starannie opłucz łodygi, otrzep z wody i pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki. Botwinę włóż do garnka, wlej 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny. Wsyp łyżeczkę cukru i postaw garnek na małym ogniu. Duś pod lekko uchyloną pokrywką 5-8 minut, następnie wystudź.

Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek. Wlej ostudzoną botwinkę, dopraw koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykryj zupę i wstaw na godzinę do lodówki.

Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Zdjęcie Duo Waza do zupy FALA Zdjęcie GIARDINO Waza 2L GX13976 Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208
Duo Waza do zupy FALA GIARDINO Waza 2L GX13976 HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (5)
Klasyczny chłodnik
Zaloguj się
  • p.jola1.5

    Oceniono 5 razy 3

    A gdzie wg ciebie pisze , że do kefiru masz dodać wodę? Czytaj przepis ze zrozumieniem. Masz do niego wlać ostudzoną botwinkę, którą przygotowuje sie w osobnym garnku.

  • szakal79

    Oceniono 18 razy -6

    Kolejny przepis z którego ktoś kto nie umie gotować NIC nie ugotuje. Ci co potrafią gotować NIE SZUKAJĄ przepisów po sieci. Skąd mam np. wiedzieć ile wody potrzeba mi na ten 1l kefiru?? 200ml? 3l? Co to jest "duży garnek". Moja babcia gotowała w 10l garnku, moja żona w 0,5l. Dla mnie duży garnek to ten 10l, czy ten 1l kefiru to na te 10L potrzeba. Beznadzieja.

  • shaitis

    Oceniono 5 razy -1

    Świezy ogorek aus grosse fatherland !!!

  • myslacy45

    Oceniono 3 razy 1

    Uwielbiam chłodniki

  • skuba25

    Oceniono 12 razy 0

    witam, a mój przepis to:3 ząbki czosnku, 250 ml zsiadłego mleka, kalafior (główka). pęczek koperku, pęczek szczypiorku, świeży ogórek.Kalafior podzielić na części i wrzucić do osolonego wrzątku na ok pól godz. Do malaksera wlać mleko, dodać czosnek i odsączony kalafior, sól, pieprz i szczyptę startej gałki muszkatołowej. Zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać pokrojony szczypiorek i koperek oraz utarty na dużych oczkach ogórek. Całość wymieszać i schłodzić. Pychotka, życzę smacznego

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX