Klasyczny chłodnik

Na gorące dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający i lekkostrawny chłodnik.

2 pęczki botwiny o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach

 

1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka

 

1 szklanka gęstej śmietany

 

1 łyżka soku z cytryny

 

3 jajka na twardo

 

2 ogórki

 

po dużym pęczku szczypiorku i koperku

 

1-2 łyżki koncentratu buraczanego

 

cukier

 

sól

 

pieprz

Z botwiny odetnij korzonki i usuń. Jeśli są uformowane buraczki, opłucz je, obierz i pokrój w ćwiartki. Zostaw 1/3 liści, opłucz i pokrój. Starannie opłucz łodygi, otrzep z wody i pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki. Botwinę włóż do garnka, wlej 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny. Wsyp łyżeczkę cukru i postaw garnek na małym ogniu. Duś pod lekko uchyloną pokrywką 5-8 minut, następnie wystudź.

Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek. Wlej ostudzoną botwinkę, dopraw koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykryj zupę i wstaw na godzinę do lodówki.

Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.