Przysmaki na Dzień Dziecka

W tym roku postanowiłam, że przygotujemy coś w stylu meksykańskim - będą naczosy, quesadille i mocno czekoladowy sernik na deser.

Dzień Dziecka to jeden z tych dni, kiedy wiedząc mniej-więcej, co usłyszę, pytam dzieci co chciałyby zjeść w swoje święto. Lizaki! - wykrzykuje Julka. Mentosy, mamba i czipsy! - to propozycje Wojtusia.

Co zrobić, żeby obiad choć trochę przypominał wymarzone dania dzieci? Czipsy - ok, ale kukurydziane, zapiekane z pysznym mięsnym sosem i serem, jakie jedliśmy kiedyś w meksykańskiej restauracji. Kolejny pomysł to - też meksykańskie - quesadille, czyli tortille pszenne zapiekane z serem - przypominają trochę błyskawiczną pizzę. W wersji dla dorosłych dodaję posiekane ostre papryczki jalapeno lub chilli.

W Dzień Dziecka nie może zabraknąć deseru, a skoro Wojtuś uwielbia serniki, a Julka -czekoladę, postanowiłam upiec dla nich sernik czekoladowy. Też trochę w stylu meksykańskim, bo kakao pochodzi właśnie z Ameryki Południowej. Sernik jest przepyszny, chociaż lojalnie uprzedzam, że na raz nie da się go zjeść zbyt dużo. Jest po prostu tak niemożliwie czekoladowy Użyte w przepisie maliny możecie zastąpić truskawkami - też pasują.

A co wasze dzieci najbardziej lubią jeść? A może macie sprawdzone przepisy na dania, które znikają z dziecięcych talerzyków i chcecie się z nami nimi podzielić? Czekamy na wasze listy: palcelizać@agora.pl lub "Palce Lizać", ul. Czerska 8/10, 00-732 Warszawa. Wybrane przepisy przetestujemy i opublikujemy, podpisane autorami. Z niecierpliwością czekam na listy od was. Acha, i oczywiście udanej zabawy w Dzień Dziecka!

Quesadille z kurczakiem

80 g śmietankowego serka kremowego

 

2 łyżki soku z cytryny

 

1 pęczek szczypiorku

 

1 pęczek kolendry

 

2 piersi z kurczaka, ugotowane lub upieczone

 

120 g tartego żółtego sera typu cheddar

 

8 tortilli

 

olej

 

sól

 

pieprz

 

ćwiartki cytryn do podania

Serek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Masą posmaruj 4 tortille, posyp posiekaną kolendrą i tartym serem i przykryj 4 pozostałymi tortillami. Tortille posmaruj niewielką ilością oleju i smaż na rozgrzanej patelni grillowej po około dwie minuty z każdej strony. Podawaj na ciepło z cząstkami cytryny.

Zapiekane naczosy

250 g mielonego mięsa wołowego

 

3/4 szklanki przecieru pomidorowego

 

1 opakowanie przyprawy do dań meksykańskich

 

sól

 

pieprz

 

olej

 

1 opakowanie naczosów (czipsów kukurydzianych)

 

200 g tartego żółtego sera typu cheddar

Na niewielkiej ilości oleju podsmaż mięso, rozdrabniając je na małe kawałeczki. Kiedy mięso się lekko przyrumieni, dodaj przyprawę meksykańską i przecier pomidorowy. Duś, aż mięso będzie miękkie, a sos pomidorowy odparuje i zgęstnieje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem - ostrożnie, ponieważ przyprawa może być już z dodatkiem soli.

Czipsy rozłóż na wyłożonej papierem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na czipsach - sos mięsny. Całość posyp tartym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Sernik czekoladowy

180 g kruchych herbatników czekoladowych lub kakaowych (ale nie oblanych czekoladą)

 

100 g stopionego masła

 

450 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)

 

50 g masła

 

2 łyżki kakao

 

700 g śmietankowego serka kremowego

 

1 szklanka cukru

 

4 jajka

 

200 g śmietanki 22 proc.

 

2 łyżeczki esencji waniliowej

 

maliny

Herbatniki rozkrusz (rozbijam je wałkiem, którym uderzam w herbatniki włożone do mocnej plastikowej torebki, możesz do tego użyć malaksera). Do pokruszonych herbatników dodaj roztopione masło (100 g), wymieszaj i masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociśnij masę herbatnikową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 8 minut. Wyjmij i wystudź.

Połamaną na drobne kawałki czekoladę i masło (50 g) przełóż do rondla o grubym dnie i rozpuść na małym ogniu, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Dodaj kakao, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Ubij mikserem serek z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawaj jajka, nie przerywając ubijania. Do masy serowej dodaj roztopioną czekoladę i ubijaj dalej, aż masa będzie jednolita. Na końcu dodaj śmietanę i wanilię i dokładnie ubij.

Tortownicę z podpieczonym spodem dokładnie owiń folią aluminiową (do pieczenia w kąpieli wodnej) tak, aby zabezpieczyć brzegi przed wlaniem się wody. Do tortownicy przełóż masę, wygładź - tortownica będzie dość pełna, ale serniki pieczony w kąpieli nie rośnie za bardzo. Żaroodporne naczynie lub okrągłą blaszkę o średnicy większej niż średnica tortownicy wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Do naczynia ostrożnie wstaw tortownicę z sernikiem i naczynie uzupełnij wodą do poziomu połowy wysokości tortownicy z sernikiem. Piecz 45 minut, ewentualnie pod koniec pieczenia uzupełniając wodę.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw w kąpieli wodnej jeszcze przez 15 minut. Wyjmij, wystudź do końca i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem ozdób sernik malinami.

Tekst, wykonanie potraw i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

Więcej o:
Copyright © Agora SA