Sezon grillowy w pełni. Dziś proponujemy wyśmienite danie jarskie.
REKLAMA
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Gazeta
REKLAMA
3 duże zielone papryki przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasionek 2 czerstwe bułki kajzerki oliwa do skropienia bułek po 3/4 szklanki startej mozzarelli i posiekanych pomidorów bez skórki 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek 2 łyżki posiekanej cebuli 2 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka listków oregano 1 posiekany ząbek czosnku sól
Bułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą, rozsyp na blasze i upiecz w temperaturze 180 st. C. Zrumienione grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Połącz grzanki z mozzarellą, pomidorami, oliwkami, cebulą, listkami oregano, czosnkiem i masłem. Dolej wodę, dopraw solą, wymieszaj. Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej, brzegi folii pozaginaj tak, aby powstały miseczki otwarte u góry. Papryki w foliowych miseczkach ułóż na rozgrzanym grillu i piecz do miękkości (25-30 minut). W czasie ostatnich 10 minut grillowania przykryj każdą paprykę kawałkiem folii aluminiowej.
80kamykow
0
jaja?