Grillowane faszerowane papryki

Sezon grillowy w pełni. Dziś proponujemy wyśmienite danie jarskie.

3 duże zielone papryki przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasionek

 

2 czerstwe bułki kajzerki

 

oliwa do skropienia bułek

 

po 3/4 szklanki startej mozzarelli i posiekanych pomidorów bez skórki

 

1/3 szklanki gorącej wody

 

2 łyżki posiekanych czarnych oliwek

 

2 łyżki posiekanej cebuli

 

2 łyżki stopionego masła

 

1 łyżeczka listków oregano

 

1 posiekany ząbek

 

czosnku

 

sól

Bułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą, rozsyp na blasze i upiecz w temperaturze 180 st. C. Zrumienione grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Połącz grzanki z mozzarellą, pomidorami, oliwkami, cebulą, listkami oregano, czosnkiem i masłem. Dolej wodę, dopraw solą, wymieszaj. Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej, brzegi folii pozaginaj tak, aby powstały miseczki otwarte u góry. Papryki w foliowych miseczkach ułóż na rozgrzanym grillu i piecz do miękkości (25-30 minut). W czasie ostatnich 10 minut grillowania przykryj każdą paprykę kawałkiem folii aluminiowej.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA