Maliny w roli głównej

Najpyszniejsze są takie prosto z krzaka, własnoręcznie zerwane i natychmiast zjedzone. Można z nich też zrobić smoczą łapę, nadziewając po jednej na każdy paluszek
Maliny... No tak, prawie nigdy nie udaje mi się zrobić z nich przetworów, bo każda ilość tych owoców znika natychmiast w brzuchach całej naszej rodziny.

Co z nich przyrządzamy? Oczywiście koktajl, który można wypić od razu, albo zamrozić w specjalnych foremkach i jeść dla ochłody w upalny dzień. Z malin zmiksowanych na purée i posłodzonych do smaku powstaje pyszny sos do lodów lub panna cotty. Dodajemy je też do naszego ulubionego sernika na zimno. Położone na wierzchu maliny lekko się zatapiając, przepięknie barwią masę serową.

W naszym domu pierogi z malinami stanowią poważną konkurencję dla tych z jagodami, naprawdę są przesmaczne. Wymagają trochę wprawy w przygotowaniu, bo tak delikatne owoce jak maliny nie tak łatwo jest zamknąć w pierożku, ale po kilku pierożkach nabierzecie doświadczenia i na pewno nie będzie to sprawiać kłopotu.

W tym roku zamierzam wreszcie zrobić sok malinowy. Chyba że znowu wszystkie maliny zjemy...

Pierogi z malinami

500 g mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki roztopionego masła

200 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki soli

300 g malin

cukier

Z mąki, jajek, masła, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasto powinno odpocząć około 1/2 godz. w lodówce.

Na wysypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto - powinno być dość cienkie - i wykrawaj kółeczka. Każde kółeczko napełniaj 2-3 malinami i odrobiną cukru i sklejaj pierożki.

Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.

Możesz podawać ze śmietaną i cukrem.

Lody malinowe

500 g malin

maślanka lub jogurt

cukier do smaku

Maliny zmiksuj i posłódź do smaku. Mus możesz przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.

Odlej połowę, a do reszty dodaj maślankę - około 1/2 szklanki. Foremki do lodów napełnij najpierw częścią musu, zamroź go i kiedy stwardnieje, wlej część z maślanką, włóż przykrywkę z patyczkiem i zamrażaj, najlepiej przez całą noc.

Galaretka malinowo-kokosowa

1 opakowanie galaretki malinowej

200 g malin

1 (400 ml) puszka mleka kokosowego

2-3 łyżeczki żelatyny

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Kiedy wystygnie, przelej ją do specjalnego naczynia lub do pucharków i dodaj maliny.

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, aby spęczniała.

Mleko kokosowe podgrzej w małym rondelku i do gorącego dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzewaj, aż całkowicie się rozpuści (ale nie zagotuj!).

Na stężałą część malinową wlej przestudzoną galaretkę kokosową, wystudź i wstaw do lodówki, aby stężała.

Zdjęcie Camry CR 4211 Zdjęcie BOSCH MUM57830 Zdjęcie Russell Hobbs 18560
Camry CR 4211 BOSCH MUM57830 Russell Hobbs 18560
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (4)
Maliny w roli głównej
Zaloguj się
  • slodkoscipatryka

    0

    najlepsza mąka na ciasto do pierogów to szymanowska luksusowa :)

  • ignacysyn

    0

    6,5 kg malin
    4,5 l. wody
    1,7 kg cukru
    drożdże + pożywka ;)
    ... suuuuuuuuuuuper orzeźwiający "sok" na zimowe wieczory . Polecam !!!

  • anka_anka24

    Oceniono 1 raz -1

    Zamiast śmietany biorę jogurt malinowy, albo syrop malinowy, taki zwykły jak do herbaty, paola, albo jakiś inny. Czy takie pierożki z malinami można zamrozić a później podgrzać?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX