Maliny w roli głównej

Najpyszniejsze są takie prosto z krzaka, własnoręcznie zerwane i natychmiast zjedzone. Można z nich też zrobić smoczą łapę, nadziewając po jednej na każdy paluszek

Maliny... No tak, prawie nigdy nie udaje mi się zrobić z nich przetworów, bo każda ilość tych owoców znika natychmiast w brzuchach całej naszej rodziny.

Co z nich przyrządzamy? Oczywiście koktajl, który można wypić od razu, albo zamrozić w specjalnych foremkach i jeść dla ochłody w upalny dzień. Z malin zmiksowanych na purée i posłodzonych do smaku powstaje pyszny sos do lodów lub panna cotty . Dodajemy je też do naszego ulubionego sernika na zimno . Położone na wierzchu maliny lekko się zatapiając, przepięknie barwią masę serową.

W naszym domu pierogi z malinami stanowią poważną konkurencję dla tych z jagodami, naprawdę są przesmaczne. Wymagają trochę wprawy w przygotowaniu, bo tak delikatne owoce jak maliny nie tak łatwo jest zamknąć w pierożku, ale po kilku pierożkach nabierzecie doświadczenia i na pewno nie będzie to sprawiać kłopotu.

W tym roku zamierzam wreszcie zrobić sok malinowy. Chyba że znowu wszystkie maliny zjemy...

Pierogi z malinami

500 g mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki roztopionego masła

200 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki soli

300 g malin

cukier

Z mąki, jajek, masła, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasto powinno odpocząć około 1/2 godz. w lodówce.

Na wysypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto - powinno być dość cienkie - i wykrawaj kółeczka. Każde kółeczko napełniaj 2-3 malinami i odrobiną cukru i sklejaj pierożki.

Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.

Możesz podawać ze śmietaną i cukrem.

Lody malinowe

500 g malin

maślanka lub jogurt

cukier do smaku

Maliny zmiksuj i posłódź do smaku. Mus możesz przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.

Odlej połowę, a do reszty dodaj maślankę - około 1/2 szklanki. Foremki do lodów napełnij najpierw częścią musu, zamroź go i kiedy stwardnieje, wlej część z maślanką, włóż przykrywkę z patyczkiem i zamrażaj, najlepiej przez całą noc.

Galaretka malinowo-kokosowa

1 opakowanie galaretki malinowej

200 g malin

1 (400 ml) puszka mleka kokosowego

2-3 łyżeczki żelatyny

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Kiedy wystygnie, przelej ją do specjalnego naczynia lub do pucharków i dodaj maliny.

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, aby spęczniała.

Mleko kokosowe podgrzej w małym rondelku i do gorącego dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzewaj, aż całkowicie się rozpuści (ale nie zagotuj!).

Na stężałą część malinową wlej przestudzoną galaretkę kokosową, wystudź i wstaw do lodówki, aby stężała.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.