Kanapki lekkie i zdrowe

Z razowej mąki żytniej i pszennej, z kaszki kukurydzianej lub ryżu. Pełne smaku i wartości odżywczych, a do tego prawie bez kalorii.

Na waflach ryżowych I

4 cienkie wafle ryżowe

4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego

8 rzodkiewek

1 mały ogórek

garść dowolnych kiełków

Umyte rzodkiewki pokrój w plasterki, ogórek (ze skórką) pokrój wzdłuż na cienkie paseczki. Wafle ryżowe posmaruj warstwą serka, ułóż zwinięte dekoracyjnie paski ogórka (jeśli są zbyt długie, przetnij je na pół). Między paseczkami ogórka ułóż plasterki rzodkiewek. Posyp kanapki kiełkami.

Na waflach ryżowych II

4 cienkie wafle ryżowe

4 plasterki szynki parmeńskiej (lub innej wędzonej chudej szynki)

4 liście sałaty strzępiastej

po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej

masło roślinne do posmarowania kanapek

oliwa z oliwek do skropienia

Liście sałaty umyj i osusz. Czerwoną paprykę pokrój w drobną kosteczkę, żółtą w cienkie paseczki. Wafle posmaruj masłem roślinnym. Na każdym ułóż po liściu sałaty i plasterku szynki. Posyp kanapki czerwoną i żółtą papryką, skrop oliwą z oliwek.

Na kromkach żytniego chleba

4 kromki żytniego chrupkiego chleba

4 plastry wędzonego łososia

4 łyżki śmietanowego serka light

2 łyżeczki kaparów

1 cytryna

1/2 pęczka koperku

Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i przekrój na pół (jedną część pokrój w cienkie półplasterki). Koperek posiekaj. Kromki chleba posmaruj serkiem, na każdej ułóż plasterek łososia, skrop sokiem z połówki cytryny, udekoruj półplasterkami cytryny i kaparami, posyp koperkiem.

Na kromkach pszennego chleba

4 kromki pszennego chrupkiego chleba

4 liście sałaty

1 mała wędzona makrela

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka ostrego chrzanu

12 śliwek kalifornijskich

masło roślinne do posmarowania kanapek

Obierz makrelę ze skóry, usuń ości. Mięso ryby rozdziel palcami na małe kawałki. Umyj i dokładnie odsącz liście sałaty. Śliwki kalifornijskie pokrój w paseczki. Wymieszaj jogurt z chrzanem. Posmaruj kromki chleba masłem roślinnym, połóż na każdej po liściu sałaty, a na sałacie kawałki makreli. Delikatnie polej rybę gęstym sosem chrzanowym, posyp paseczkami śliwek kalifornijskich.

Na kromkach pieczywa chrupkiego

4 kromki chrupkiego pieczywa wieloziarnistego

2 jajka ugotowane na twardo

1 pomidor

1/2 pęczka szczypiorku

masło roślinne do posmarowania kanapek

sól, pieprz

Obrane jajka i pomidor pokrój w plasterki. Posmaruj kanapki masłem, ułóż na nich plasterki jajek i pomidora. Posyp solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem

Więcej o:
Copyright © Agora SA