Smaki Grecji

Zapraszam do wspólnej podróży po mojej ojczyźnie, Grecji. Słoneczne wyspy, błękitne niebo, krystalicznie czyste morze, soczyste owoce, pachnące świeże zioła, wykwintne potrawy, doskonałe regionalne wino - to one sprawiły, że chętnie tam powracam także w myślach, marzeniach i snach.
 Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl

Feta zapiekana w piecu

(Feta sto furno)


200 g sera feta

1 plaster pomidora

1 ostra papryczka pepperoni, najlepiej Pepperoni Macedońskie

1 krążek zielonej papryki

3 krążki czerwonej cebuli

oregano

oliwa z oliwek

 

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek, a następnie ułóż warstwy: plaster fety, plaster pomidora, krążki cebuli, pokrojoną papryczkę i zieloną paprykę. Posyp oregano i skrop oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez 15 minut.

Podawaj gorące jako przystawkę.

 

Przepis dla 1-2 osób

Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 24905 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Grafitowa
Roemertopf Naczynie do piec... Vialli Design Naczynie do z... Kuchenprofi - Naczynie - Fo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Gołąbki w liściach winogron z tartym serem Graviera

(Dolmadakia me trymeni Graviera)

 

słoik (450 g) liści winogron w zalewie

150 g mielonego mięsa wieprzowego

150 g mielonego mięsa wołowego

1 cebula

2 łyżki nieugotowanego ryżu

1 łyżka posiekanego świeżego koperku

1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

1 łyżka posiekanej świeżej mięty

1 łyżka bułki tartej

1 jajko

4 łyżki oliwy z oliwek

1 cytryna

50 g sera Graviera

sól

pieprz

Liście winogron odsącz z zalewy i przepłucz wrzątkiem.

Przygotuj farsz: cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W misce wyrób na jednolitą masę mięsa mielone, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę, ryż, koperek, natkę, miętę, sól i pieprz do smaku.

Rozłóż liście winogron i nałóż na każdy ok. 1 płaskiej łyżki przygotowanego farszu. Zawiń brzegi liści jak gołąbki.

Na dno garnka wyłóż pozostałe liście winogron i kilka plasterków cytryny. Na nich ułóż ściśle pozawijane dolmadakia i obciąż talerzem, by nie wypłynęły podczas gotowania. Zalej wodą do wysokości 2 cm nad talerzem, dodaj 2 łyżki oliwy i gotuj do miękkości przez około 60 minut na wolnym ogniu.

Podawaj posypane tartym serem Graviera.

 

Przepis dla 4 osób

Zdjęcie GEFU 17060 Wieszak na akcesoria kuchenne Zdjęcie Stellar REVOLVIN Akcesoria Kuchenne na Stojaku Zdjęcie UUTENSIL Mieszadło do sosów ręczne Swisk SW004UTG
GEFU 17060 Wieszak na akces... Stellar REVOLVIN Akcesoria ... UUTENSIL Mieszadło do sosów...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami

(Salata me tyganito kalamary kie liasti domata)

 

1 główka sałaty rzymskiej

200 g rukoli

300 g suszonych pomidorów w oleju

2 cebule szalotki

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanych listków bazylii

4 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

400 g oczyszczonych kalmarów

1 szklanka mąki pszennej

1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

oliwa z oliwek do smażenia

2 łyżeczki różowego pieprzu

sól

różowy pieprz

 

Sałatę rzymską i rukolę - umyte i dokładnie osuszone - podziel palcami na mniejsze kawałki i wyłóż na talerze.

Przygotuj sos: zmiksuj na jednolitą masę suszone pomidory, szalotkę, czosnek, oliwę, bazylię, sól i pieprz.

Wymieszaj w misce mąkę i mieloną słodką paprykę. Umyte i osuszone kalmary pokrój w pierścienie i obtocz w panierce.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kalmary na złoty kolor. Wyłóż łyżką cedzakową na bibułę lub papier kuchenny, by odsączyć z nadmiaru oliwy.

Podawaj gorące, ułożone na sałacie. Skrop obficie przygotowanym sosem i posyp różowym pieprzem.

 

Przepis dla 4 osób

Zdjęcie Lamart Patelnia K2640 Gb 26cm Zdjęcie Lamart Patelnia K2640 Mb 26cm Zdjęcie Ambition Patelnia Eco Cook 34027 25cm
Lamart Patelnia K2640 Gb 26cm Lamart Patelnia K2640 Mb 26cm Ambition Patelnia Eco Cook ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Owoce morza i warzywa w sakiewce z ciasta Fillo

(Bukia Fillo kroustas me thalasina kie lachanika)

 

450 g (1 opakowanie) ciasta Fillo Kroustas

oliwa z oliwek

1 op. (500 g) owoców morza

1/2 bakłażana

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 cukinia

1 marchew

1 pomidor

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka 60 ml Ouzo

1 płaska łyżeczka cukru

1 łyżka świeżego estragonu

por - liście do związywania sakiewek

sól

pieprz

 

Pokrój warzywa w kostkę. Pomidora obierz ze skóry i zmiksuj.

Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek i pozostałe warzywa. Podsmaż przez 2 minuty i ?zgaś?, dolewając Ouzo. Dodaj zmiksowanego pomidora, koncentrat pomidorowy, cukier. Sos zagotuj. Dodaj owoce morza oraz sól i pieprz do smaku. Kiedy sos się zredukuje do minimum, zdejmij garnek z ognia, przypraw estragonem, zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Rulon ciasta Fillo przekrój w poprzek na 2 kawałki, rozwiń arkusze i przekrój je jeszcze na połowę. Co drugi arkusz posmaruj oliwą i przełóż jeden na drugi, tworząc X. Przygotuj w ten sposób cztery sakiewki, nakładając na ich środek porcję farszu z owocami morza i warzywami. Brzegi ciasta zawiń i zwiąż kawałkiem pora.

Sakiewki ułóż na nasmarowanej oliwą blaszce, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 15 minut na złoty kolor.

 

Przepis dla 8 osób

Zdjęcie HENDI 6 SZT RUSTIKA 786314 Zdjęcie Garneczki OKRĄGŁA RED 75241 Zdjęcie Mastrad OKRĄGŁA F96014
HENDI 6 SZT RUSTIKA 786314 Garneczki OKRĄGŁA RED 75241 Mastrad OKRĄGŁA F96014
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Polędwica wieprzowa z winogronami, miodem tymiankowym, balsamico, winem i świeżymi ziołami

(Psaronefri me stafilia, meli tymarysjo, walsamiko, krasi kie freska mirodika)

 

600 g polędwicy wieprzowej

1 por (biała część)

200 g różowych winogron bez pestek

1 łyżka miodu tymiankowego

1 płaska łyżeczka świeżego rozmarynu

50 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki octu balsamicznego

sól

pieprz

oliwa z oliwek do smażenia

 

Oczyszczoną z błonek polędwicę pokrój w plastry grubości 1cm, a następnie oprósz solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z obydwu stron na złoty kolor.

Por pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodaj przekrojone na pół winogrona, rozdrobniony rozmaryn, miód i podsmażoną polędwicę. Wlej wino i ocet balsamiczny. Duś przez 8 minut, by sos się lekko zredukował.

 

Przepis dla 4 osób

Zdjęcie Fartuch Jamie Oliver denim Zdjęcie Garneczki Fartuch kuchenny POMARAŃCZE 666 Zdjęcie Mavia ALEKSANDRA NOC I DZIEŃ 01432
Fartuch Jamie Oliver denim Garneczki Fartuch kuchenny ... Mavia ALEKSANDRA NOC I DZIE...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Ciecierzyca z oliwkami w sosie pomidorowym zapiekana z serem feta

(Rewithia sto furno me elies kie Feta)

 

300 g ciecierzycy

2 cebule szalotki

1 marchew

2 ząbki czosnku

400 g (1 puszka) pomidorów krojonych z sokiem

10 zielonych oliwek bez pestek

10 oliwek kalamata bez pestek

1 pomidor średniej wielkości

1 łyżeczka świeżego tymianku

100 g sera feta

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Dzień wcześniej zalej ciecierzycę dużą ilością wody i odstaw na 12 godzin, a następnie ugotuj al dente i odcedź.

Cebulę i marchew pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory zmiksuj wraz z sokiem.

W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i podsmażaj przez 1 minutę. Wlej zmiksowane pomidory, dodaj marchew oraz ugotowaną ciecierzycę i duś przez 5 minut pod przykryciem. Wsyp posiekany tymianek, pokrojone w plastry oliwki i dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułóż plasterki pomidora i posyp startym serem feta.

Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut na złoty kolor.

Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem

 

Przepis dla 4 osób

Zdjęcie Euromat Rękawice Kuchenne z Magnesem Coffee 64 2 szt Zdjęcie Euromat Rękawice Kuchenne Z Magnesem Zdjęcie Euromat Rękawice Kuchenne z Magnesem Stripes F9664A
Euromat Rękawice Kuchenne z... Euromat Rękawice Kuchenne Z... Euromat Rękawice Kuchenne z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Filet z kurczaka z soczewicą, warzywami i kremem balsamico

(Kotopoulo me fakies, lachanika kie karamelomeno walsamiko)

 

600 g filetu z kurczaka

100 ml białego wytrawnego wina

1 cukinia

1 czerwona papryka

1/2 bakłażana

100 g pieczarek

2 cebule szalotki

1 ząbek czosnku

200 g soczewicy

2 listki laurowe

1 l rosołu z kury

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka świeżego tymianku

60 ml kremu balsamico

sól

pieprz

 

Filet z kurczaka i warzywa pokrój w kostkę.

Soczewicę z dodatkiem listka laurowego ugotuj na sypko w rosole z kury.

Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij cebulę, dodawaj kolejno rozdrobniony czosnek, cukinię, paprykę, bakłażana i pieczarki. Podsmaż przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, dopraw solą i pieprzem.

Na drugiej patelni, na reszcie oliwy podsmaż na złoty kolor pokrojony filet z kurczaka, oprósz solą i pieprzem, a następnie ?zgaś?, podlewając winem. Duś przez 5 minut, by sos się zredukował.

Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem i obficie skropione kremem balsamicznym.

 

Przepis dla 4 osób

Zdjęcie Berghoff - Noże ORION 8 części. Zdjęcie Noże Zdjęcie Cilio PIAVE Noże do Sera
Berghoff - Noże ORION 8 czę... Noże "7" (nowe) Cilio PIAVE Noże do Sera
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Gniazdka z ciasta Fillo z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem Halloumi

(Folitses Fillo krustas me kima, salca domatas kie Halloumi)

 

1 opakowanie (450) g ciasta Fillo Kroustas

500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

300 g krojonych pomidorów z sokiem

2 cebule szalotki

1 ząbek czosnku

1 łyżka świeżej mięty

oliwa z oliwek

100 g sera Halloumi

sos pomidorowy

sól

pieprz do smaku

 

Szalotkę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zmiksuj pomidory wraz z sokiem. Ser Hallumi pokrój w paski.

Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij szalotkę, dodaj czosnek, a następnie mięso. Podsmażaj, ciągle mieszając, przez 5 minut. Dodaj zmiksowane pomidory, dopraw solą i pieprzem.

Duś mięso przez kolejne 5 minut, a kiedy sos się zredukuje, dodaj posiekaną miętę i całość wymieszaj. Sos przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.

Posmaruj oliwą blachę do pieczenia. Rozwiń rulon ciasta Fillo. Z dwóch rulonów uformuj gniazdko i posmaruj je oliwą z oliwek. Podobnie przygotuj pozostałe ciasto Fillo.

Gniazdka ułóż na przygotowanej blaszce. Na każdym gniazdku ułóż porcję sosu mięsnego oraz paseczki sera Halloumi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez 15 min.

Podawaj z sosem pomidorowym.

 

Przepis dla 4 osób

Zdjęcie Blender SENCOR SHB4355 Zdjęcie BLENDER HENDI Zdjęcie Blender Siemens MQ 67170
Blender SENCOR SHB4355 BLENDER HENDI Blender Siemens MQ 67170
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Suflet z ciasta kataifi z pieczarkami, boczkiem i rozmarynem Suflet z ciasta kataifi z pieczarkami, boczkiem i rozmarynem Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl

Suflet z ciasta kataifi z pieczarkami, boczkiem i rozmarynem

(Sufle Kataifi me manitaria, bekon kie dendroliwano)

 

1 opakowanie (450 g) ciasta kataifi

2 cebule szalotki

150 g wędzonego boczku

500 g pieczarek

400 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka

4 jajka

1 łyżka posiekanego rozmarynu

200 g sera Graviera

100 g sera Halloumi

oliwa z oliwek

pieprz biały mielony

 

Szalotki i boczek pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w plasterki. Zetrzyj na tarce sery Graviera i Halloumi. Ubij mikserem jajka z zagęszczonym mlekiem i pieprzem (przez 5 minut).

Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij szalotki, dodaj boczek i pieczarki.

Podsmażaj przez 2 minuty i przełóż do miski. Dodaj starte sery i masę jajeczną oraz rozmaryn. Składniki dokładnie wymieszaj.

Ciasto kataifi podziel na dwie części i rozluźnij dłońmi.

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek, wyłóż jedną część ciasta kataifi. Posmaruj obficie oliwą z oliwek i uciśnij dłońmi powierzchnię ciasta, by lekko się ubiło. Wyłóż równomiernie farsz, przykryj drugą warstwą ciasta kataifi i posmaruj oliwą. Ponownie lekko ubij. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.

Ciasto kataifi - surowe zamrożone greckie ciasto Fillo w kształcie cienkich nitek, tzw. anielskie włosy. Nadaje się do wypieków wytrawnych i słodkich.

 

Przepis dla 6 osób

Zdjęcie Kuchenprofi Miseczki żaroodporne białe 0707004104 Zdjęcie Alessi Naczynie żaroodporne Tonale DC03/91 RE Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796
Kuchenprofi Miseczki żarood... Alessi Naczynie żaroodporne... Eva Solo Naczynie żaroodpor...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Krewetki z makaronem orzo, naparem z Krocus Kozanis i serem Halloumi

(Garides me krytharaki, Krocus Kozanis kie Halloumi)

 

700 g surowych i oczyszczonych krewetek

400 g makaronu Orzo

2 cebulki szalotki

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

1 saszetka herbaty Krocus Kozanis z szafranem i cytryną

150 g sera Halloumi

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

0,5 łyżeczki boukowo (suszonej ostrej papryczki)

sól

pieprz

 

Makaron Orzo ugotuj al dente i odcedź.

Herbatę Krocus Kozanis zaparz w 50 ml wody.

Szalotkę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj rozdrobniony czosnek, a następnie krewetki i boukowo. Podsmażaj przez 5 min, a następnie ?zgaś?, dolewając napar herbaciany Krocus Kozanis. Dodaj makaron, dopraw solą i pieprzem.

Danie podawaj posypane serem Halloumi i natką pietruszki.

 

Przepis dla 4 osób

Zdjęcie Royal Design Zestaw do owoców morza (R17140) Zdjęcie PPD Talerzyk do Ryb i Owoców Morza - Owalny - Fish - Mały Zdjęcie Hendi Patera do owoców morza (480519)
Royal Design Zestaw do owoc... PPD Talerzyk do Ryb i Owocó... Hendi Patera do owoców morz...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sorbet z melona Sorbet z melona Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl

Sorbet z melona

(Sorbet peponi)

 

1 melon (ok. 1 i 1/2 kg)

2 szklanki wody

1/2 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

sok z 1 cytryny

250 g brązowego cukru

100 g cukru pudru

10 listków bazylii

 

Wykrój miąższ z melona, zmiksuj z wodą na jednolitą masę i lekko podgrzej na wolnym ogniu.

W drugim garnku na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, sok z pomarańczy, sok z cytryny i brązowy cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj cukier puder. Przelej zawartość do garnka z masą melonową i doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia, dodaj listki bazylii i przelej do metalowego naczynia, a kiedy wystygnie, zamroź.

Po upływie 1 godziny sorbet dokładnie wymieszaj i ponownie zamroź. Powtarzaj czynność trzykrotnie w odstępach dwugodzinnych.

Zdjęcie Kuchenprofi 0707004004 Zdjęcie Küchenprofi Kokilki PLUM Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2
Kuchenprofi 0707004004 Küchenprofi Kokilki PLUM Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Gniazdka z ciasta kataifi z musem Manouri i świeżymi owocami

(Folitses Kataifi me mus Manouri kie freska fruta)

 

1 opakowanie (450 g) ciasta kataifi

200 g sera Manouri

50 g jogurtu greckiego

50 ml śmietanki kremówki

3 łyżki cukru pudru

oliwa z oliwek

50 g obranych orzechów laskowych

50 g obranych pistacji

200 g ciemnych winogron bez pestek

200 g czerwonych porzeczek

 

Zmiksuj ser Manouri, śmietankę, jogurt oraz cukier puder na jednolitą, kremową masę i wstaw do lodówki.

Blaszkę do pieczenia posmaruj oliwą. Ciasto kataifi rozluźnij dłońmi i uformuj małe gniazdka, które następnie ułóż na blaszce. Posmaruj je oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź.

Na ostudzone ciasteczka za pomocą łyżki do lodów lub szprycy cukierniczej nałóż porcje kremu.

Podawaj udekorowane porzeczkami, winogronami, orzechami laskowymi i pistacjami.

 

Przepis na 12 sztuk

Zdjęcie KOHERSEN 8001 Zdjęcie Russell Hobbs 18511 Zdjęcie Kooper 2179470
KOHERSEN 8001 Russell Hobbs 18511 Kooper 2179470
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA