Ravioli szpinakowe z farszem z ricotty

Kwadratowe pierożki rodem z Włoch bardzo często nadziewane są serkiem ricotta ze szpinakiem. Ale można też zrobić je inaczej - szpinak dodać do ciasta, a serek wymieszać ze startym parmezanem i posiekanymi listkami bazylii.
ciasto:
1 jajko i 1 żółtko
100 g mrożonego, siekanego szpinaku
300 g mąki pszennej
szczypta soli

farsz:
200 g serka ricotta
100 g startego parmezanu
garść listków bazylii
sól
pieprz do smaku

Krok 1

Rozbełtaj jajko i żółtko, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Wlej masę jajeczną do przesianej mąki, wymieszaj, dodaj rozmrożony szpinak, ponownie wymieszaj, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na kilkanaście minut. W misce wymieszaj ricottę i parmezan, dodaj posiekane listki bazylii i dokładnie wyrób farsz. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Ciasto rozwałkuj dosyć cienko na długie prostokąty (użyj wałka lub maszynki do makaronu). W odstępach co 4-5 cm ułóż kulki farszu.

Krok 3

Przykryj całość drugim paskiem ciasta. Ostrożnie przyciśnij dwie warstwy, żeby się bardzo mocno skleiły.

Krok 4

Radełkiem lub nożem odetnij brzegi ciasta. Miejsca między dwiema kulkami farszu serowego przyciśnij palcem, aby szczelnie się skleiły i przejedź po nich radełkiem.

Krok 5

Po odcięciu powstaną kwadratowe ravioli. Gotowe odkładaj na stolnicę posypana mąką.

Krok 6

Gotuj pierożki we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 minut, a następnie wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i odsącz. Podawaj polane roztopionym masłem.



Więcej o:
Komentarze (1)
Ravioli szpinakowe z farszem z ricotty
Zaloguj się
  • marianstawski_1967

    0

    No ludzie coraz to wymyślniejsze potrawy wymyślają :o. Myślę, że nie wiem czy bym w stanie takie coś zjeść, chyba tradycyjny bigosik nie ma sobie równych ;) www.hotelwitek.pl/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX