Vol-au-vent

Trzeba się przy nich napracować, ale wyglądają wytwornie i smakują doskonale. Babeczki z ciasta francuskiego świetnie nadają się na przekąski.
ciasto francuskie:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
250 g (190+60) schłodzonego masła dobrej jakości
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 70 ml wody
(lub opakowanie ciasta francuskiego)

1 jajko
ulubiony farsz do napełniania babeczek

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, sól i 60 g masła. Rozetrzyj ciasto palcami, by przypominało okruchy chleba. Dodaj wodę wymieszaną z sokiem z cytryny i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zwiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Resztę masła pokrój w plastry, ułóż w kwadrat na pergaminie, przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj, aż kawałki masła się połączą i powstanie cienki kwadrat. Wstaw do lodówki.

Krok 2

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, by miało powierzchnię większą od przygotowanego masła. Wyjmij masło z lodówki, zdejmij wierzchnią warstwę pergaminu i masło ułóż na środku ciasta. Zdejmij pergamin. Boki ciasta załóż na wierzch jak kopertę, by szczelnie zamknąć w środku masło.

Krok 3

Ułóż ciasto złączeniem pod spód i rozwałkuj na długi prostokąt.

Krok 4

Złóż ciasto na 3 wzdłuż dłuższego boku i rozwałkuj na długi prostokąt. Ponownie złóż na 3, rozwałkuj i złóż. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Powtórz czynność wałkowania, składania i schładzania w sumie 4-6 razy.

Krok 5

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wytnij krążki o średnicy ok. 5 cm. Do każdej babeczki potrzebne będę trzy takie krążki. W dwóch z trzech kółek mniejszą foremką wytnij środek. Trzeci to dno babeczki. Połącz trzy krążki ze sobą, smarując je roztrzepanym jajkiem. Nakłuj dno babeczki nożem (dzięki temu dno ciasta nie urośnie tak bardzo jak brzegi).

Krok 6

Tak przygotowane babeczki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na mniej więcej 15 minut. Nie zaglądaj do pieca, dopóki ciasto nie wyrośnie. Upieczone i ostudzone babeczki napełnij wybranym farszem (na zdjęciu pasta w wędzonej ryby, świeży ogórek i jajko przepiórcze).

Rady:
- pozostałe niewykorzystane małe kółka z ciasta francuskiego piecz w 220 st. C przez mniej więcej 8 minut. Jeśli posmarujesz je jajkiem i posypiesz cukrem, przygotujesz słodką przekąskę
- vol-au-vent (czyt. wolową) możesz przygotować w różnych rozmiarach i kształtach z dowolnym farszem na słono (np. z pieczarek przesmażonych z cebulą i groszkiem, z grzybów z porami, z sera pleśniowego z oliwkami lub kaparami, ze szpinaku z ricottą) lub na słodko (np. z bitą śmietaną i owocami)
- upieczone vol-au-vent możesz po napełnieniu posypać startym serem, zapiec jeszcze chwilę, aż ser się stopi i podawać na gorąco.

Więcej o:
Komentarze (4)
Vol-au-vent
Zaloguj się
  • kerkopithekion

    Oceniono 12 razy 10

    cóż... jeśli ktoś cierpi na przerosty ambicji i nadmiar wolnego czasu to oczywiście może sobie robić to ciasto francuskie, faktycznie niezły zapieprz no i trwa latami ;)
    ale takie gotowe ciasto jest naprawdę bardzo uczciwe...
    ... a vol-au-vents (z rozmaitymi wsadami) to bardzo sympatyczne przekąski, warto :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX