Zapraszamy do Restauracji Mistrzów w Starych Jabłonkach

Już 27 lipca rusza Restauracja Mistrzów - impreza towarzysząca corocznemu turniejowi mistrzostw świata w siatkówce plażowej Mazury Orlen Grand Slam

Wydarzenie poprowadzą Karol Okrasa, Dariusz Struciński, Rafał Targosz, Marek Widomski, Łukasz Pielak, Grzegorz Labuda i Tomasz Deker - członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Jarosław Uścinski, Michał Gałązka i Marcin Paździor. W tym roku szefowie stawiają na polską kuchnię regionalną: pojawią się potrawy z Pomorza, Mazowsza, Małopolski, Warmii i Mazur. Goście z zagranicy nie boją się lokalnych smaków. Przebojem bufetów dla sportowców są ryby z mazurskich jezior oraz mięso z Warmii. Dania są oczywiście przygotowane zgodnie z ich zapotrzebowaniami, z uwzględnieniem odpowiedniej ilości białek, węglowodanów i witamin. Sandacz w sosie ogórkowym z kaszą jęczmienną z polskimi warzywami w maślanej emulsji czy stek z dojrzewającej wołowiny z grillowanymi ziemniakami i gorącą sałatką z borowików - te specjały zawodnicy zamawiają najczęściej - zdradził pomysłodawca wydarzenia, szef kuchni Hotelu Anders Dariusz Struciński.Restauracja jest otwarta dla wszystkich gości i kibiców turnieju. W jej prowadzeniu szefów będą wspierać najlepsi uczniowie ze szkół gastronomicznych z Warszawy i Olsztyna. A przed nimi sporo pracy. Do przygotowania mają aż 2 tony owoców, 1 tonę pomidorów, 1,7 tony ugotowanego makaronu, 2 tony warzyw, 1 tonę mięsa, 500 kg ryb słodkowodnych i łososia, 500 kg czekolady, 50 kg kawy czy 30 kg przypraw! W tym roku mecze Pucharu Świata w piłce siatkowej odbyły się m.in. w Rzymie, Pradze czy Szanghaju. W Starych Jabłonkach, położonych nad jeziorem Szeląg Mały, w pobliżu rezerwatu Sosny Taborskiej, turniej odbędzie się po raz ósmy.

Orlen Mazury Grand Slam 25-31 lipca.

 

Impreza nie jest biletowana, ale dla tych, którzy chcą mieć pewność zajęcia miejsca na trybunach boiska centralnego w sobotę i niedzielę, wprowadzone zostały bilety na trybunę boczną. Jedna wejściówka kosztuje 20 zł, do kupienia na kupbilet.pl i w Olsztynie w Biurze Podróży "Traveland".

Restauracja Mistrzów, 27-31 lipca, czynna w godzinach 12-18.

 

Organizowane będą bezpłatne pokazy kulinarne z udziałem mistrzów kulinarnych pod mecenatem firmy Kenwood De'Longhi. Będzie też można kupić talon obiadowy 4-daniowy w cenie 50 zł/os.

Więcej o:
Copyright © Agora SA