Smażone kwiaty cukinii

To przystawka popularna we Włoszech. Coraz częściej kwiaty cukinii dostępne są też na polskich bazarach. Można je po prostu usmażyć albo nafaszerować i usmażyć. Ważna - nie czekaj z ich przygotowaniem do następnego dnia, bo szybko więdną.
Składniki:
20 kwiatów cukinii (mogą też być takie z małą cukinia na końcu)
250 g serka ricotta
5 filecików anchois
garść świeżych listków bazylii
300 g mąki pszennej
ok. 500 ml wody gazowanej
sól
pieprz
1 l oleju do smażenia

Krok 1

W miseczce wymieszaj ser, pokrojone anchois i posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Z kwiatów usuń słupki, a środek kielicha delikatnie napełnij farszem.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj mąkę i wodę, dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W dużym płaskim garnku rozgrzej olej.

Krok 4

Nafaszerowane kwiaty chwyć za łodyżkę, zamocz w cieście i od razu przełóż do garnka z olejem.

Krok 5

Smaż kilka minut, obracając co jakiś czas - uważaj, ciasto się nie rumieni.

Krok 6

Łyżką cedzakową wyjmij kwiaty na papier kuchenny i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.

Rada: Jeśli wolisz intensywniejszy smak, dopraw ciasto np. papryczką chilli lub curry w proszku.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (10)
Smażone kwiaty cukinii
Zaloguj się
  • Gość: nija

    Oceniono 6 razy 6

    Ciekawe na którym bazarze w Warszawie są dostępne. Szukałysmy z koleżnkami na kilku i wszędzie ludzie dziwią się, że chcemy jeść kwiaty :/

  • Gość: nija

    Oceniono 5 razy 3

    tak, to prawda. fajnie sobie napisać artykuł i zapełnić miejsce w gazecie/na portalu ale że coś niewiele ma wpólnego z rzeczywistością, to juz inna rzecz. proponuję, żeby autorzy artykułu zrobili dziennikarskie śledztwo w poszukiwaniu kwiatu cukini (w warszawie to jak kwiat paproci) :)

  • 7_of_9

    Oceniono 7 razy 3

    "coraz częściej sa dostępne", to taka figura retoryczna nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością, a często stosowana przez pismaków udających światowców.

  • izomorfia3

    Oceniono 2 razy 2

    oryginalne ! dzis zrobilam ...szału nie ma ...

  • Gość: aadd

    Oceniono 2 razy 2

    a ja jutro zrobię,bo mam kwiaty w ogródku!!!

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 1 raz 1

    Ja długo chciałam spróbować i też nie mogłam znaleźć, ale w końcu trafiłam, a niedawno widziałam znów. Warszawa, bazarek przy Płaskowickiej (ale owszem, bywa raczej okazjonalnie). Ale jeżeli o mnie chodzi - bez rewelacji. Niezbyt mi smakowały, niewygodnie się przyrządzają (zwłaszcza jeśli ktoś ma upuszczarki w miejsce rąk)... wolę makaron z cukinią, risotto z cukinią i grzybami itp.

  • laetitia77

    0

    Jadłam kwiaty cukinii kilka lat temu w Rzymie, smakowały mi bardzo. Kupiłam w niedzielę koszyk (mieszkam we Francji, tutaj można je spotkać na bazarku, chociaż też baardzo rzadko), robiłam je inaczej - z suszonymi pomidorami i mozarellą - i były pyyyyyyyyyyyyyyszne, choć do włoskich trochę im brakowało.

  • Gość: działkowiec

    0

    Kaktusy podobno też są jadalne

  • Gość: nija

    0

    dzięki za informację. ja jadłam kwiaty cukinii w restauracji na Pradze, ale chciałabym przyrządzić sama. Nie wiesz, czy jeszcze są na bazarku dostępne?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX