Palce Lizać, nr 52, 19 grudnia

Na święta i Sylwestra

W święta i w końcówce roku spotykamy się z rodziną i znajomymi, dostajemy zaproszenia na "świątecznego śledzika" i imprezy noworoczne. Mamy więc dla was pomysły na przekąski, które można przygotować łatwo i szybko - również dzień-dwa wcześniej.

Śledź? W sałatce i koreczkach. Jajka? W kubeczkach z ciasta filo i na grzankach. Kawałki ciasta drożdżowego w pucharkach waniliowo-malinowych, a niewykorzystany do klusek wigilijny mak - z kruchymi ciasteczkami. Do tego proste placuszki z cukinii i marchwi, pyszny dip tuńczykowy i błyskawiczny zielony ziołowy sos.

Jak ozdobić stół, radzi Marta Gessler - jej cztery świąteczne inspiracje znajdziecie w numerze i na stronach palcelizac.gazeta.pl.

W szkole gotowania klasyka - sałatka jarzynowa.

Dzieci tym razem nie gotowały, bo zajęte były ubieraniem choinki. Za to ich mama przygotowała wafle czekoladowe, krokieciki z kurczaka i grzanki z patelni.

Życzymy wam smacznych, radosnych i spokojnych świąt, a w nowym roku - mnóstwa kulinarnych inspiracji.

Uwaga! Od nowego roku "Palce Lizać" będą się ukazywały co wtorek. Kolejne wydanie za dwa tygodnie, we wtorek 3. stycznia. A w nim dania jednogarnkowe, zapraszamy!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.