Palce Lizać, nr 62, 6. marca

Kanapki

Kanapka. To już nie tylko "zwykłe" kromki pieczywa przełożone mięsem lub serem. To grzanki, sandwicze, panini, hot dogi, tortille, tosty i torty. Na ciepło lub na zimno, ze wszelkiego rodzaju dodatkami, sosami, przyprawami. Nic dziwnego, że taka forma jedzenia już od ponad dwóch tysiącleci nie straciła na popularności. W Polsce kanapka to wciąż numer jeden na śniadanie. Można ją przygotować klasycznie - jak w przepisie na stronie obok lub pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i zaeksperymentować - jak w temacie tygodnia. Spróbujcie naszych wariacji na temat pysznych kanapek.

Do ich jedzenia nie trzeba namawiać też dzieci - wiadomo, najlepiej smakują te przygotowane z ulubionymi składnikami. Szczególnie polecamy kanapki z pastami.

Piszemy też o barszczu ukraińskim. Przeczytajcie, jak go przygotowują na Ukrainie, my w szkole gotowania mamy wersję mniej kaloryczną. Zdrowa kuchnia to kuchnia szwedzka, pełna ryb i owoców morza, zachęcamy do wypróbowania czterech jej typowych dań.

Za tydzień zapraszamy na risotta - szybkie w przygotowaniu i smaczne dania jednogarnkowe.

Copyright © Agora SA