Palce Lizać, nr 63, 13. marca

Risotto

Bardzo lubię proste dania z niewielką ilością składników. To oszczędza czas i pozwala docenić jakość produktów. Jednym z takich dań jest właśnie risotto - ryż, własny bulion, wino i to, co nada potrawie wyjątkowy smak, czyli ulubiony składnik. Tym razem postawiliśmy na proste dodatki, często mające stałe miejsce w naszych lodówkach i na półkach, takie jak por, seler, brokuły czy grzyby. Jest też risotto z szafranem, klasyka kuchni włoskiej.

Dla miłośników włoskich przysmaków mamy coś jeszcze - prawdziwą pizzę. Dzieci zrobiły ją pod okiem szefa kuchni Giancarlo Russo. A na deser proste i łatwe w wykonaniu czekoladowe trufle (szkoła gotowania) i inne domowe czekoladki.

Za tydzień: przepisy młodych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych, którzy wzięli udział w programie i konkursie "Tradycyjne produkty - nowoczesna kuchnia polska" organizowanym przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej i Slow Food Polska.

Copyright © Agora SA