Palce Lizać, nr 67, 10. kwietnia

Śniadania
Przyznaję się - zdarza mi się zapomnieć o jogurcie w lodówce i zwiędniętych ziemniakach na balkonie, które potem lądują w śmieciach. Ale po przeczytaniu tekstu Igora Nazaruka o marnowaniu żywności obiecuję sobie, że nigdy więcej. Resztki ze świątecznego stołu można przetworzyć - pomogą w tym rady z serwisu NieMarnuje.pl. Na przykład pieczone mięso zamienić w zapiekankę, czerstwy chleb - w pudding (przepis), resztki szynki czy kiełbasy i jajka - w pyszną jajecznicę na śniadanie.

No właśnie, śniadania. Co kraj, to obyczaj: na słodko - na słono, na zimno - na ciepło, skromnie - obficie. Przygotowaliśmy subiektywny przegląd śniadań ze świata. Mieszkańcy rejonu Morza Śródziemnego często wybiorą coś słodkiego i kawę, w USA królują pankejki i tosty. A my od lat wierni jesteśmy naszej najlepszej zwykłej kanapce z wędliną, żółtym lub białym serem.

W dzisiejszym wydaniu jest dużo białego sera - w szkole gotowania podajemy przepis na pyszny kremowy sernik, a dla dzieci przygotowaliśmy pastę rybną, kluski leniwe i ziołowe kulki z niespodzianką.

Za tydzień radzimy, co i dlaczego akurat to warto jeść przed treningiem sportowym i po nim. Do tego zdrowe przepisy prosto z Włoch - zapraszamy!

POPULARNE
NAJNOWSZE