Palce Lizać, nr 68, 17. kwietnia

Kuchnia dla aktywnych

Wiosną wielu z nas nachodzi refleksja, że czas już "wziąć się za siebie", żeby przed latem zrzucić trochę kilogramów. Moim zdaniem to nie chodzi tu o lato, tylko o to wiosenne przebudzenie, kiedy potrzebujemy ruchu i odmiany po zimowym obżarstwie. Mnie też dopadło - częściej się gimnastykuję, przestałam jeść słodycze, a wczoraj wróciłam do domu z nowiutkim grillem, na którym będę przyrządzać dania bez tłuszczu. Szukam teraz sposobów, jak pozbyć się zbędnych kilogramów i co jeść, żeby było zdrowo, ale i smacznie. Na pewno więc wypróbuję wszystkie propozycje Giancarlo Russo, bo wiem, że cała moja rodzina też będzie się tym zajadać. Wezmę sobie też do serca porady Ryszarda Szula i Przemka Iwańczyka, którzy radzą, jak się odżywiać, gdy uprawiamy sport.

Dla tych, którzy nie zdecydowali się na dietę, polecam tartę z creme pâtissiere w szkole pieczenia albo desery z jogurtem naturalnym, które wraz z dziećmi przygotowała Zuza Wiciejowska.

Za tydzień przygotowania do majówki, czyli propozycje dań na piknik za miastem.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.