Palce Lizać, nr 75, 12. czerwca

Z jogurtem od rana do wieczora

Od dziecka jogurt kojarzył mi się ze słodkim śniadaniem. Do tego musli albo bułka i gotowe. Od tamtej pory wiele się zmieniło. Kiedy zdecydowałam, że moja rodzina musi jeść zdrowo, wykreśliłam z jadłospisu kilka ciężkich i wysokokalorycznych potraw, a tam, gdzie to możliwe, używam "zamienników". I okazało się, że jogurt jest częściej obecny w mojej kuchni, gdy np. zastępuje śmietanę w zupach, sosach i pastach. Dlatego polecam nowe pomysły na dania z wykorzystaniem jogurtu: śniadaniowe, obiadowe, deserowe...

Dzieci odwiedziły Trattorię Giancarlo Russo, gdzie tym razem uczyły się, jak przygotować włoskie makarony i proste sosy do nich. Przepis na domowy makaron przyda się tym, którzy zdecydują się zrobić włoski obiad według naszej propozycji. W szkole gotowania kuchnia włoska - calzone, czyli ciasto na pizzę z farszem zapieczone w kształcie pieroga.

Za tydzień proponujemy coś na ochłodę - desery lodowe.

Copyright © Agora SA