Palce Lizać, nr 81, 24. lipca

Wakacje na Jamajce

Właśnie wróciłam z Łeby. Siedem dni na miejscu, w tym aż cztery na plaży! Mieszkaliśmy na kempingu i przez cały ten czas świetnie sprawdzały się przepisy z sekcji "Gotuj z dziećmi" z kilku ostatnich numerów "Palce Lizać" (znajdziesz je na placelizac.gazeta.pl). Przede mną jeszcze dwa tygodnie na działce. Do swojej listy dań z pewnością dopiszę wrap z warzywami, tabule i malinowe babeczki.

Zbliża się 50. rocznica niepodległości Jamajki. To wspaniała okazja, żeby poznać tę wyspę "od kuchni". Po polskiej smażonej rybie i nadmorskich gofrach z bitą śmietaną chętnie spróbuję ryżu z fasolą, z kokosem lub jamajskiej sałatki z imbirem.

Wielbicielom hiszpańskich smaków polecam paellę. Jest pracochłonna, ale jej niezwykły smak na pewno wynagrodzi czas spędzony w kuchni.

Za tydzień kolejna kulinarna wyprawa, tym razem zapraszamy na kuchnię inspirowaną smakami Holandii.

Copyright © Agora SA