Palce Lizać, nr 93, 16. października

W jednym garnku
Gulasze, zapiekanki, risotta... Z mięsem lub bez, z fasolą, ziemniakami, ryżem, makaronem - z tego, co akurat mamy w lodówce i szufladzie. Niektórzy nazywają je daniami śmieciowymi, ja wolę określenie "jednogarnkowe". Sycące, proste w przygotowaniu, najczęściej wymagają tylko czasu w piekarniku lub garnku. Takie dania lubię, dziś swoje inspiracje poleca Aneta Kosiba. Tym, którzy zaczynają gotować, polecam zapiekankę ze szkoły gotowania, tym bardziej doświadczonym - cztery sposoby na creeme brulée. Wszystkim zaś wspomnienie greckich wakacji: wspaniałe, bakłażanowo-serowe meze, czyli zakąski.

A w przerwie gotowania zapraszam na kuchnia+ food film fest, czyli autorski przegląd filmów o tematyce okołokulinarnej. Bilety na seanse i wydarzenia towarzyszące są już w sprzedaży!

Za tydzień w "Palcach Lizać" m.in. dania z dyni: przekąski, zupy, dania główne i desery.

POPULARNE
NAJNOWSZE