Palce Lizać, nr 97, 13. listopada

Pasty i dipy

Mogą być przegryzką, składnikiem kanapki, dodatkiem do mięs lub warzyw, a z pewnością sprawdzą się na przyjęciach - do krakersów, precli, chrupiącej marchewki etc. Są takie bardziej sycące - jak włoska pasta fasolowa czy grecka ziemniaczano-czosnkowa lub lekkie - jak pasta z bakłażana czy orientalny dip imbirowo-sezamowy. Pasty, dipy, sosy to nasz temat tygodnia (s. 4).

Jeśli szukacie pomysłu na obiad, szczególnie ten niespieszny, niedzielny, spróbujcie takiego w stylu amerykańskim (s. 14). Skąd pomysł? Co roku, w czwarty czwartek listopada Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia, a na świątecznym stole tradycyjnie musi pojawić się pieczony indyk. My, co prawda, nie zdecydowaliśmy się na pieczenie całego indyka, tylko samego udźca, ale efekt - palce lizać!

Za tydzień gotujemy sezonowo - z orzechami.

Copyright © Agora SA