Tartaletki z grzybami

Spody tartaletek możesz trzymać w szczelnym pojemniku nawet kilka dni i codziennie wypełniać je innym farszem. Wersja grzybowa sprawdzi się też podczas wigilii.
Składniki:

ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek startego sera typu parmezan
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2-4 łyżki zimnej wody

farsz:
8 niedużych szalotek (lub cebulek dymek bez szczypioru)
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
300 g leśnych grzybów (mogą być mrożone)
100 ml (1/2 szklanki) czerwonego wytrawnego wina
garść posiekanej natki pietruszki
2 garści rukoli
30 g masła

4 foremki do tart o średnicy 10 cm
oliwa do natłuszczenia foremek

Krok 1

Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę z parmezanem, dopraw pieprzem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i całość rozetrzyj palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Następnie dodaj żółtko, dwie łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto - jeśli będzie twarde, dodaj tyle wody, aż osiągniesz pożądaną konsystencję. Z ciasta uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Szalotki, cebule i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Oczyszczone grzyby pokrój w plasterki.

Krok 3

Na dużej głębokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebule, dodaj szalotki i podsmażaj chwilę. Gdy szalotki zaczną się rumienić, dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone grzyby, wymieszaj i duś całość, aż grzyby zmiękną, a płyn odparuje.

Krok 4

Następnie na patelnię wlej wino i odparuj je. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane listki pietruszki, masło i dobrze wszystko wymieszaj.

Krok 5

Gdy grzyby się duszą schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wyłóż nim lekko natłuszczone foremki do tartaletek. Lekko dociśnij ciasto do brzegu, widelcem nakłuj dno, a następnie wyłóż foremki z ciastem folią aluminiową, a na folię połóż suchą fasolę lub specjalne ciężarki do pieczenie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 15 minut. Po tym czasie wyjmij je z pieca i ostrożnie zdejmij folię z obciążeniem i ponownie wstaw do piekarnika na dalsze 10 minut. Upieczone ciasto wyjmij z pieca, odstaw na 2 minuty i ostrożnie wyjmij z foremek.

Krok 6

Gotowe ciepłe spody do tartaletek napełnij gorącym farszem, udekoruj rukolą i od razu podawaj.

Więcej o: