Filetowanie karpia

Stylizacja i wykonanie: Maria Szkop; zdjęcia: Agata Jakubowska
14.12.2015 , aktualizacja: 15.12.2015 14:51
A A A
Filetowanie karpia

Filetowanie karpia (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Można kupić gotowe dzwonka albo płaty. Najczęściej jednak wybieramy karpia w całości. Z filetów lub dzwonków przyrządzimy potrawy wigilijne, a na głowie, ogonie i płetwie grzbietowej ugotujemy esencjonalny wywar.
Krok 1

Usuń łuski ząbkowanym nożem lub specjalną skrobaczką. Rybę umyj. Jest śliska, możesz użyć ściereczki lub papieru kuchennego, aby się nie wyślizgnęła z rąk podczas krojenia. Bardzo ostrym elastycznym nożem, o długim i cienkim ostrzu, rozetnij brzuch.

Krok 2

Ostrożnie usuń wnętrzności uważając, żeby nie pękł woreczek żółciowy (ma kolor ciemnobrunatny).

Krok 3

Odetnij wszystkie płetwy i dokładnie wymyj mięso.

Krok 4

Odetnij głowę. Jeśli chcesz wykorzystać ją do przyrządzenia wywaru, usuń oczy i skrzela.

Krok 5

Jeśli potrzebujesz filetów, ostrożnie oddziel płat od kręgosłupa, prowadząc nóż wzdłuż grzbietu ryby po ościach kręgosłupa aż do ogona.

Krok 6

Czynność powtórz, ale tym razem zacznij od strony ogona. Jeśli potrzebujesz dzwonka, zakończ na etapie 4, a rybę pokrój w poprzek na ok. 3-4-cm kawałki.

Zdjęcie FISKARS Functional Form do filetowania elastyczny 21cm 857106 Zdjęcie HENDI NÓŻ HACCP DO FILETOWANIA 150 842553 Zdjęcie Tchibo Nóż do filetowania 58918
FISKARS Functional Form do ... HENDI NÓŻ HACCP DO FILETOWA... Tchibo Nóż do filetowania 5...
Sprawdź ceny » Porównaj ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także
  • Ryba po grecku Ryba po grecku

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • karasek432

    Oceniono 3 razy 3

    Ja filetuję inaczej.Karp w całosci bez łusek i płetw zaczynając od górnej płetwy tnąc po kosciach z jednej i drugiej strony sciągam cały filet bez obawy nacięcia czegokolwiek.

  • heniofrey

    0

    Wszystko fajnie ale robie po swojemu !
    Tne naipjerwna dzwonki stawjam pjionowo i od gora cienkim nozem wycinam kregoslup
    mozny rozlozyc albo podzielic na dwa kawalki .
    Ogon i "skrzigelka " obcinam kleszczani do ciecia drutu ( banalnie proste )
    Wesilych Swiat i smacznego Karpia !!!!!!!!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl