Uszka do barszczu wigilijnego

Najlepsze są te zrobione własnoręcznie. To wcale nie jest trudne. Potrzebne są tylko odpowiednie składniki i dobra instrukcja. A więc do dzieła!
Krok 1

Choć w większości przepisów na wigilijne pierogi i uszka nie wspomina się o tym, to zwykle dodaje się do farszu kiszoną kapustę: 1 kg kiszonej, opłukanej kapusty gotuje się do miękkości z dodatkiem soli, odciska i razem z grzybami przepuszcza przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Dzięki temu nadzienie do pierożków nie ma gorzkiego posmaku. Farsz grzybowy można też wykorzystać do pierogów podawanych jako samodzielna potrawa.

Składniki:
Ciasto:

mąka i zimna woda
Farsz:ugotowane grzyby i warzywa z barszczu
3 łyżki oliwy
3 cebule

Grzyby z barszczu odcedź i bardzo dobrze odciśnij. Wraz z warzywami z zupy (bez cebuli) przepuść przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Na patelni na rozgrzanej oliwie usmaż pokrojone cebule, dodaj do grzybów i warzyw. Dopraw solą i pieprzem, a następnie starannie wyrób farsz.

Krok 3

Przygotuj ciasto pierogowe z mąki i zimnej wody. Przesiej mąkę, na stolnicy zrób kopczyk i, stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto, formując ostatecznie kulę. Kawałki ciasta rozwałkuj i wytnij małym kieliszkiem kółeczka.

Krok 4

Na kółeczka ciasta nałóż farsz i zlep brzegi jak na pierogi.

Krok 5

Połącz końce każdego pieroga, a czubek uszka wywiń na zewnątrz.

Krok 6

Uszka ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Podgrzewaj razem z zupą.

Choć w większości przepisów na wigilijne pierogi i uszka nie wspomina się o tym, to zwykle dodaje się do farszu kiszoną kapustę. 1 kg kiszonej, opłukanej kapusty gotuje się do miękkości z dodatkiem soli, odciska i razem z grzybami przepuszcza przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Dzięki temu nadzienie do pierożków nie ma gorzkiego posmaku. Farsz grzybowy można też wykorzystać do pierogów podawanych jako samodzielna potrawa.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE