Śledź pod pierzynką

Maria Szkop
11.12.2013 , aktualizacja: 10.12.2013 16:48
A A A Drukuj
Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

To jedna z najpopularniejszych świątecznych wersji śledzia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast majonezu możesz użyć gęstego jogurtu lub śmietany
Składniki:
5 solonych filetów śledziowych
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
3 ziemniaki
3 buraczki
majonez (wg uznania)
3 jajka
pieprz

Krok 1

Filety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin. Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze pół godziny.

Krok 2

Odsączone filety pokrój w cienkie paseczki.

Krok 3

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku, następnie ostudź i obierz. Ogórki obierz. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.

Krok 4

Cebulę drobno posiekaj, trzy ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jaja zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 5

W przezroczystym naczyniu ułóż następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez. Poszczególne warstwy możesz posypać pieprzem.

Krok 6

Wierzch sałatki posyp startymi jajkami i udekoruj pokrojonym w pałeczki ogórkiem kiszonym. Odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły.

Rada: najlepiej ułożyć sałatkę w przezroczystym i szerokim naczyniu - będzie ładnie wyglądała i przy nakładaniu niedużej porcji będzie możliwość wzięcia wszystkich składników na raz. Ilość majonezu zależy od Ciebie, jeśli lubisz sałatki z dużą ilością, możesz położyć grubsze warstwy.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Zobacz także
Komentarze (19)
Zaloguj się
  • Gość: niki

    Oceniono 146 razy 44

    Dobrze, że napisali żeby jajka obrać ze skorupki. Zwykle przepisy niedblale pomijajją tę kulinarną sztuczkę, a w czasie rodzinnych uroczystości zasiadają do stołu również seniorzy i malutkie bachory, dla których chrupanie skorupek może okazać się nie tylko mało wygodne, ale nawet niebezpieczne dla zdrowia.

  • Oceniono 22 razy 18

    No i bardzo ciekawe.
    Poszukałem, poguglałem i wychodzi mi na to, że w zależności od regionu śledź pod pierzynką to zupełnie inna potrawa...
    Także w sumie każdy tu może mieć rację.
    To tak jak z zalewajką. W różnych regionach oznacza coś innego.

  • Oceniono 15 razy 5

    spejsik2

    W takim razie bardzo chętnie się dowiem jak wygląda śledź pod pierzynką.
    Ja nie powiedziałem, że to jedyny słuszny przepis.
    Ale na pewno to co zaproponowała Gazeta, nie jest śledziem pod pierzynką.
    Pozdrawiam

  • Gość: c.huja wiecie

    Oceniono 9 razy 1

    Przepis trochę zmodyfikowany, ale nie raz robiłem - nigdy nie skończyło się rozwolnieniem

  • szymczym

    Oceniono 4 razy -2

    Osamotniony ogórek konserwowy - ten do dekoracji - z racji zużycia go w ostatniej kolejności, skwasi się i tak mu już zostanie.
    Do znawców śledzia pod pierzynką - Wasze przepisy są zawsze najlepsze i najtrafniejsze.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania z cukinią

Teraz jest najlepsza i najtańsza. Spróbuj!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl