Ryba po grecku

Maria Szkop
13.12.2013 , aktualizacja: 11.12.2013 09:27
A A A Drukuj
Ryba po grecku

Ryba po grecku (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Niewiele ma wspólnego z Grecją, za to jest popularna w Polsce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach, więc na wigilię możesz przygotować ją z wyprzedzeniem
Składniki:
1 kg filetów kilka ryby mrożonej (morszczuk, mintaj, sola)
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
mały seler
4 cebule
większy słoiczek koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
sól
2 ziarenka ziela angielskiego
olej do smażenia
1/2 szklanki wody
cukier
natka pietruszki do dekoracji

Krok 1

Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.

Krok 3

Rybę rozmroź, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól (ostrożnie - rybę łatwo przesolić), obtocz w mące i obsmaż z obu stron na złoty kolor.

Krok 4

Cebulę obierz, pokrój w piórka i po usmażeniu filetów wrzuć na patelnię. Usmaż na lekko złoty kolor.

Krok 5

Do garnka przełóż cebulę i uduszone warzywa, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodaj koncentrat, odrobinę cukru i podlej 1/4 szklanki wody. Duś na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Krok 6

Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Udekoruj gałązkami natki. Potrawę podawaj na ciepło lub na zimno.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Zobacz także
Komentarze (26)
Zaloguj się
  • xswedc

    Oceniono 54 razy 50

    "Krok 3"
    "Rybę rozmroź, pokrój na kawałki, ... obtocz w mące i obsmaż z obu stron na złoty kolor."

    Krok 3 jest niewykonalny. Mrożone ryby od pewnego czasu zawierają więcej wody niż mięsa. Po rozpuszczeniu zewnętrznej glazury z 1kg zostaje ok. 60dkg. Teraz w tym, co zostało połowa to nadal woda wstrzykiwana do mięsa ryby przed zamrożeniem. Podczas próby smażenia wypływa na patelnię i powstaje rozpadająca się breja. Po jej odlaniu frakcji płynnej i zważeniu tego co zostało otrzymałem 37dkg tego, co kiedyś było rybą, a teraz jest rozsypującą się, wstrętną pulpą.

  • klinek64

    Oceniono 33 razy 15

    @xswedc
    Jak się kupije rybę w jakiś badziewskich marketach po 9,99 zł to ma się takie efekty:)

  • Gość: e

    Oceniono 12 razy 12

    Zróbcie z tego slajdy!

  • klinek64

    Oceniono 13 razy 11

    Klasyczny, dobry przepis - ta cebula smażona na tłuszczu po rybach jest niezłym patentem:)

  • motorynas

    Oceniono 3 razy 3

    Przepis bardzo dobry, właśnie nad nim pracuję

  • Agnieszka Dominik

    Oceniono 2 razy 2

    Nie prawda ja kupiłam rybe Mirunę bez glazury zamrozona w sposób naturalny wody było bardzo malo a i na patelni mi nie pryskała. Ryby nic nie ubyło. Także krok 3 jest wykonalny

  • Gość: róża

    Oceniono 5 razy 1

    Ale jak to. Raz dusić warzywa i drugi raz to przecież się rozpadną i będzie wyglądało nieapetycznie.

  • Jerzy Strąk

    Oceniono 4 razy 0

    Broń boże, warzywa nie mogą być tarte, bo zrobi się "paćka", warzywa trzeba pokroić w słupki i wtedy je dusić powinny być chrupkie. Ja ponieważ lubimy bardziej pikantne potrawy daję ketchup pikantny i sok ze świeżych pomidorów z Pińczowa. Dziękuję za przepis, polecam skorzystać mojej modernizacji. Pozdrawiam.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dodatek do Gazety Wyborczej

Kolejne numery ukażą się 14 i 15 lipca 2015

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl