Ryba po grecku

Maria Szkop
13.12.2013 , aktualizacja: 11.12.2013 09:27
A A A Drukuj
Ryba po grecku

Ryba po grecku (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Niewiele ma wspólnego z Grecją, za to jest popularna w Polsce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach, więc na wigilię możesz przygotować ją z wyprzedzeniem
Składniki:
1 kg filetów kilka ryby mrożonej (morszczuk, mintaj, sola)
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
mały seler
4 cebule
większy słoiczek koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
sól
2 ziarenka ziela angielskiego
olej do smażenia
1/2 szklanki wody
cukier
natka pietruszki do dekoracji

Krok 1

Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.

Krok 3

Rybę rozmroź, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól (ostrożnie - rybę łatwo przesolić), obtocz w mące i obsmaż z obu stron na złoty kolor.

Krok 4

Cebulę obierz, pokrój w piórka i po usmażeniu filetów wrzuć na patelnię. Usmaż na lekko złoty kolor.

Krok 5

Do garnka przełóż cebulę i uduszone warzywa, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodaj koncentrat, odrobinę cukru i podlej 1/4 szklanki wody. Duś na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Krok 6

Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Udekoruj gałązkami natki. Potrawę podawaj na ciepło lub na zimno.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Zobacz także
Komentarze (24)
Zaloguj się
  • Oceniono 40 razy 38

    "Krok 3"
    "Rybę rozmroź, pokrój na kawałki, ... obtocz w mące i obsmaż z obu stron na złoty kolor."

    Krok 3 jest niewykonalny. Mrożone ryby od pewnego czasu zawierają więcej wody niż mięsa. Po rozpuszczeniu zewnętrznej glazury z 1kg zostaje ok. 60dkg. Teraz w tym, co zostało połowa to nadal woda wstrzykiwana do mięsa ryby przed zamrożeniem. Podczas próby smażenia wypływa na patelnię i powstaje rozpadająca się breja. Po jej odlaniu frakcji płynnej i zważeniu tego co zostało otrzymałem 37dkg tego, co kiedyś było rybą, a teraz jest rozsypującą się, wstrętną pulpą.

  • klinek64

    Oceniono 28 razy 10

    @xswedc
    Jak się kupije rybę w jakiś badziewskich marketach po 9,99 zł to ma się takie efekty:)

  • klinek64

    Oceniono 12 razy 10

    Klasyczny, dobry przepis - ta cebula smażona na tłuszczu po rybach jest niezłym patentem:)

  • Oceniono 4 razy 2

    A ja jadłam w Grecji, a właściwie na Cyprze, danie przypominające rybę po grecku. Były to kawałki ryby w trochę rzadszym niż nasz, sosie z włoszczyzny z listkiem laurowym i zielem angielskim. Smakowało podobnie i byłam bardzo zaskoczona tym daniem. Dodam, że nie jadłam tego w żadnej restauracji, ale czymś w rodzaju jadłodajni, gdzie stołowali się lokalsi".

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania z cukinią

Teraz jest najlepsza i najtańsza. Spróbuj!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl