Składniki:1 kg filetów kilka ryby mrożonej (morszczuk,
mintaj, sola)
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
mały
seler4 cebule
większy słoiczek koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
sól
2 ziarenka ziela angielskiego
olej do smażenia
1/2 szklanki wody
cukier
natka pietruszki do dekoracji
Krok 1
Marchew, pietruszkę i
selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż starte
warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.
Krok 3
Rybę rozmroź, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól (ostrożnie - rybę łatwo przesolić), obtocz w mące i obsmaż z obu stron na złoty kolor.
Krok 4
Cebulę obierz, pokrój w piórka i po usmażeniu filetów wrzuć na patelnię. Usmaż na lekko złoty kolor.
Krok 5
Do garnka przełóż cebulę i uduszone warzywa, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodaj koncentrat, odrobinę cukru i podlej 1/4 szklanki wody. Duś na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Krok 6
Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Udekoruj gałązkami natki. Potrawę podawaj na ciepło lub na zimno.
Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska
xswedc
Oceniono 66 razy 50
"Krok 3"
"Rybę rozmroź, pokrój na kawałki, ... obtocz w mące i obsmaż z obu stron na złoty kolor."
Krok 3 jest niewykonalny. Mrożone ryby od pewnego czasu zawierają więcej wody niż mięsa. Po rozpuszczeniu zewnętrznej glazury z 1kg zostaje ok. 60dkg. Teraz w tym, co zostało połowa to nadal woda wstrzykiwana do mięsa ryby przed zamrożeniem. Podczas próby smażenia wypływa na patelnię i powstaje rozpadająca się breja. Po jej odlaniu frakcji płynnej i zważeniu tego co zostało otrzymałem 37dkg tego, co kiedyś było rybą, a teraz jest rozsypującą się, wstrętną pulpą.