Sałatka jarzynowa

Najłatwiejsza i najpopularniejsza. Często przyrządzana po gotowaniu wywarów, bo jej główne składniki to ugotowane warzywa. Wersji jest wiele, cebulę można zastąpić porem, a groszek fasolą lub kukurydzą.
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1 średni ziemniak (opcjonalnie)
1/2 niedużego selera
4 ogórki kiszone lub konserwowe
1 cebula lub nieduży por
2 jajka na twardo
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
4 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz

Krok 1

Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde.

Krok 2

Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek.

Krok 3

Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz.

Krok 4

Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku.

Krok 5

Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.

Krok 6

Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Rady: Sałatkę możesz wykonać z warzyw, które posłużyły np. do ugotowania wywaru czy rosołu. Niektórzy zamiast groszku dodają fasolę, są też wersje z kukurydzą i papryką. Kompozycja sałatki zależy od upodobań, można ją doprawić słodką sproszkowaną papryką lub curry.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (35)
Sałatka jarzynowa
Zaloguj się
  • dx7

    Oceniono 194 razy 166

    Warzywa się zawsze gotuje w łupinach a obiera dopiero po gotowaniu i studzeniu.

  • Gość: beaviso

    Oceniono 66 razy 40

    Odrobina pora zamiast cebuli. No i jabłuszko - i tak zdąży się zjeść, zanim sfermentuje :) W mojej wersj, wyniesionej z domu, sałatka znacznie zyskuje dzięki niewielkiemu dodatkowi musztardy (miodowej) i obowiązkowo kilku łyżeczek cukru. Nie chodzi o to żeby była słodka, ale cukier dopełnia smak wielu potraw (w tym zup) - a tak często jest pomijany w przepisach.

  • Gość: bo10 19962

    Oceniono 51 razy 31

    warzywa na taką sałatkę paruje się bez użycia soli i innych potraw, a potem robi sałatkę. Wygotowane warzywa niewiele mają wspólnego z witaminami i mikroelementami, ale to jest błąd nas samych. Jeżeli gotujemy rosół to warzywa powinny być zjedzone w tej zupie, a nie robić sałatkę. Proszę poczytać ksiązki kuchenne naszych babci. pozdrawiam i życzę wesołych świąt

  • ampolion

    Oceniono 35 razy 29

    Kukurydza to nie polski lecz amerykański wtręt zupełnie niedopasowany do reszty składników. Jik!

  • poborowy102

    Oceniono 50 razy 28

    my robimy wszystko w mundurkach, ziemniaki, marchew, seler, korzeń pietruszki. A poza tym - taka oklepana sałatka? Chyba wszyscy znają przepis na to... Cebulę najlepiej dać czerwoną, wtedy jest kolorowiej...

  • pod-warszawiak

    Oceniono 26 razy 16

    Co kraj to obyczaj, co kuchnia to sałatka! W każdym razie u mnie: NIGDY z warzyw z rosołu, sporo kartofli, bez cebuli i pora, ale z kukurydzą i wyrazistym, ostrawym majonezem.

  • Gość: asd

    Oceniono 3 razy 3

    jogar podaj swoje składniki sałatki może to być ciekawe

  • Gość: marylka-ms

    Oceniono 19 razy 3

    @jogar
    Myśle ,ze Twoja sałatka jest super, ale wypróbowałam różne warianty i mi smakuje najbardziej mój wariant (samochwała :) ).
    Gotuje seler w całości i obieram ściemnieje troszkę, ale dobrze działa na uk. krążenia. Dodaję cebulę białą sparzoną , Pietruszkę daje korzeń , zieloną wtedy gdy jemy już .Dodaję ogórka kiszonego (swojego) bez cytryny Groszek daję mrożony gotowany na parze troszkę sie zmarszczy ,ale jaki smak. Jabłuszko kwaskowe szara reneta jest ekstra. Dodaję również kukurydze zamiast groszku ale wole groszek . Czasmi daję troszkę śledzia matjasa i mam śledziawą. Zdrowych Świąt .

    PS. Majonez robię sama z pestek winogrona, lub kujawski -jest b. dobry do majaonezu zamiast cukru daje fruktozę a zamiast octu spirytusowego jabłkowy lub winny.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX