Dojrzewający piernik

Zagnieć ciasto już dziś, odstaw na 3 tygodnie i upiecz je kilka dni przed Wigilią. To jedno z niewielu świątecznych dań, które możesz przygotować z wyprzedzeniem.
Składniki:
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
20-30 g przyprawy do piernika
powidła śliwkowe

Krok 1

Miód, cukier i masło powoli podgrzewaj. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Do kamionkowego garnka lub ceramicznej miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika i sól. Wymieszaj i stopniowo dodawaj jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i ostudzoną masę miodowo-cukrową.

Krok 3

Starannie wyrabiając ciasto łyżką. Masa będzie rzadka, ale w czasie dojrzewania ściemnieje i zrobi się bardziej zwarta.

Krok 4

Ciasto, w tym samym naczyniu, przykryj ściereczką i odstaw na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce (np. na dolną półkę w lodówce), by dojrzało.

Krok 5

Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy ponownie wyrób ciasto, uformuj wałek i podziel go na 4 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2-3 cm, włóż do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut.

Krok 6

Placki ostudź na kratce, a następnie przełóż jedną warstwą powideł.

Rada: Z podanych proporcji możesz upiec 2 pierniki o wymiarach 25x17 cm. Piernik możesz udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami albo posiekaną skórką pomarańczową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Część ciasta możesz cienko rozwałkować, foremką wyciąć pierniczki choinkowe, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 min w 180 st. C.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, Joanna Szachowska-Tarkowska, zdjęcia Agata Jakubowska, Łukasz Zandecki

Więcej o:
Komentarze (6)
Dojrzewający piernik
Zaloguj się
  • Gość: asia

    Oceniono 5 razy 1

    szkoda że nikt nie napisał jakie jest źródło przepisu... nie ładnie. z szacunku dla pani Dorotki polecam zajrzeć na mojewypieki.com tam dopiero się dzieje !!!

  • terko

    0

    Panie Junona Lamcha -Grynberg i Joanna Szachowska - Tarkowska winny były podać źródło prezentowanego przepisu.Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole"autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry.Wyd.Interpress .Warszawa 1986.Wydanie IV.
    W przeciwieństwie do w/w Pań , Pani Dorota na swoim blogu" Moje wypieki "źródło przepisu podała...Nieładnie drogie panie

  • Gość: a-inka

    0

    W zeszłym roku robiłam ten piernik-polecam,rewelacyjny! naprawdę warto czekac:)
    a z ostatnich odkryć-piernik po zydowsku:)

  • Gość: mika

    0

    o nie! za dużo zmagań! są takie co sie robi w jednej misce , piecze i trzyma do swiąt gotowe, przepisy na róznych stronach, polecam te z piwem

  • Gość: Aga

    0

    Ja robię z tego przepisu pierniczki. Wychodzą rewelacyjne, wszyscy je uwielbiają. Ciasto może stać bardzo długo. Ostatnio trzymalam je pól roku:) Polecam gorąco!

  • mrok_w_puszce

    0

    Zrobiłam dzisiaj, zobaczymy co wyjdzie :) Tylko mam 1 problem: mąka, której użyłam, strasznie się zbrylała, choć dodawałam płynne składniki bardzo powoli. Mam nadzieję, że to nie wpłynie za bardzo na moje ciasto.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX