Ciasteczka na Święta

Zuzanna Wiciejowska
11.12.2013 , aktualizacja: 17.12.2013 14:49
A A A Drukuj
Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne (Tata Studio)

Pieczenie to nie problem, prawdziwego talentu wymaga dekorowanie wypieków
Kiedy tylko pada hasło: robimy pierniczki i ciasteczka świąteczne, Jula i Wojtek od razu biegną do kuchni. Najpierw wspólnie zagniatamy ciasto, wałkujemy, wycinamy, układamy na blasze, pieczemy i... nie możemy się doczekać, aż wypieki ostygną. Lukrować i ozdabiać można tylko ciasteczka, które całkowicie wystygły, bo inaczej wszystko po prostu spłynie. Więc dopiero, gdy słodkości wystygną, zaczyna się praca artystyczna.

Jula uwielbia małe srebrne kuleczki, które każdy dorosły traktuje z rezerwą, a dla niej to najpiękniejsza ozdoba na świecie. W tym roku odkryliśmy też malutkie cukrowe płatki śniegu, które doskonale pasują do gwiazdkowych klimatów. Wojtek preferuje kolorowe posypki, ale do kuleczek też ma słabość.

Kiedy już wszystkie nasze cuda schną, a my jesteśmy całkowicie zasłodzeni, wybieramy najpiękniej ozdobione ciasteczka. Oczywiście, zazwyczaj podoba nam się więcej niż jedno, więc wszyscy zajmują pierwsze miejsce.

Ciasteczka korzenne

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych lub przyprawy do pierniczków
1/2 łyżeczki soli
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu gryczanego

W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do ciasteczek i sól. W drugiej misce ubij masło z brązowym cukrem na puszystą masę, następnie dodaj miód, ubij. Dodaj suche składniki, zmień mieszadło na płaskie i zagnieć ciasto, możesz to zrobić ręcznie. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto podziel na 2 części i wałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj je na wyłożonej papierem blaszce. Piecz 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C . Studź na kratce.

Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki soli
300 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 jajko w temperaturze pokojowej

Wymieszaj razem mąkę, kardamon i sól. miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę pomarańczową i jajko i dokładnie ubij. Porcjami dodawaj mąkę - ubijak zamień na płaskie mieszadło lub szybko zagnieć rękoma. Ciasto zawiń w folię spożywczą, lekko spłaszcz i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 2 części i wałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm resztki ciasta formuj w kulę i przed następnym wałkowaniem schładzaj w lodówce. Foremkami wycinaj ciasteczka.

Ciasteczka układaj na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C na złocisty kolor 15-18 minut. Studź na kratce.

Babeczki waniliowe

3 szklanki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
150 g miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki mleka

Dwie foremki na 12 muffinków wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj sól. masło ubij na puszystą masę, dodając porcjami cukier i cukier waniliowy. kolejno dodaj jajka, ubijając po każdym. Porcjami dodawaj mąkę na zmianę z mlekiem ubijając tak, aby masa była gładka.

Masę przełóż do przygotowanej foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C przez 20-25 minut na złocisty kolor. Przestudź, a następnie wyjmij z foremki i wystudź na kratce.

Babeczki marchewkowe

4 marchewki
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
3 jajka
1 szklanka brązowego cukru

Lukier:
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
2-3 łyżki soku pomarańczowego

Formę do muffinów z 12 dziurkami wyłóż foremkami lub wysmaruj masłem. marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy w misce. W drugiej misce ubij olej, jajka, brązowy cukier i tartą marchewkę. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na 25-30 minut. Przestudź, a następnie wyjmij z foremki i wystudź na kratce.

Składniki lukru utrzyj na gładką masę i lukruj przestudzone babeczki.

Przepisy, tekst i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia Tata Studio

Zdjęcie Spiżarnia Miód gryczany Spiżarnia Zdjęcie MIOD BARTNIK LIPOWY 400G Zdjęcie PODRAVKA Miód wielokwiatowy 350g
Spiżarnia Miód gryczany S... MIOD BARTNIK LIPOWY 400G PODRAVKA Miód wielokwiatow...
Porównaj ceny » Porównaj ceny » Porównaj ceny »
Podstawowe informacje
Producent Spiżarnia Bartnik Podravka
dane dostarcza:




Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl