Makowiec

Według ludowych wierzeń mak jedzony w wigilię miał zapewniać szczęście, a pannom rychłe zamążpójście. Warto sprawdzić i przy okazji zjeść pyszne ciasto
Składniki:
Masa makowa:

25 dkg suchego maku
3 łyżki śmietany 36 proc.
2-4 łyżki miodu
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
50-80 g migdałów blanszowanych całych lub płatków migdałowych
6-8 łyżek bakalii, np.: rodzynki i morele, kandyzowana skórka pomarańczowa

Ciasto:
500 g mąki
100 g (6-7 łyżek) cukru
4 jaja
50 g drożdży
2/3 szklanki mleka
100 g masła
opakowanie cukru waniliowego lub 1 aromat waniliowy lub laska wanilii

Lukier:
5 łyżek cukru pudru
1/2 cytryny

Krok 1

Mak zalej wrzącym mlekiem, odstaw nawet na całą noc. Następnie gotuj na małym ogniu 15 minut. Odsącz na sicie i zmiel 3 razy w maszynce ze specjalnym drobnym sitkiem do maku.

Krok 2

Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut, odsącz. Morele i skórkę pomarańczową posiekaj. Kilka całych migdałów odłóż do dekoracji, resztę posiekaj albo użyj płatków migdałowych.

Krok 3

Masło roztop na patelni, dodaj zmielony mak, przesmaż. Dodaj miód, śmietanę i bakalie, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Ostudź.

Krok 4

Drożdże pokrusz, wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykryj, odstaw na 30 min do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka (białek użyjesz do posmarowania ciasta) utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone masło i wymieszaj. Wyrób ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz., aż podwoi objętość.

Krok 5

Wytnij z papieru do pieczenia prostokąty, takie by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą krótko wyrób i rozwałkuj na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek posmaruj połową masy makowej, zwiń w struclę (od krótszego boku), włóż na papierze do formy.

Krok 6

Posmaruj ciasto białkiem i odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Piecz 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny, posyp migdałami i skórką pomarańczową.

Przepis, wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Andrzej Krasowski

Więcej o: