Pierogi z łososiem

To propozycja dla tych, którzy nie przepadają za rybami. Pieczony łosoś ukryty w cieście smakuje inaczej niż podany sauté.

Ciasto:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki żytniej (typ 2000)
jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
sól
pieprz

Farsz:
400 g łososia ze skórą
skórka otarta z cytryny i pomarańczy
oliwa
jajko
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Sos bazyliowy:
pęczek bazylii
kilka listków mięty
oliwa
sól
pieprz


Krok 1
Wyrabiamy elastyczne ciasto z podanych składników. Formujemy je w kulę i owijamy w folię do żywności.

Krok 2
Łososia gotujemy na parze przez 10 minut lub pieczemy 15 minut w 180°C. Zdejmujemy skórę, dzielimy rybę widelcem na malutkie kawałki.

Krok 3
Mieszamy ze skórką z cytrusów, 4 łyżkami oliwy, jajkiem i posiekaną natką, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 4

Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto grubości 2 mm. Szklanką wykrawamy z niego kółka. Na środku każdego kładziemy czubatą łyżkę farszu, składamy na pół i sklejamy pierogi. gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Miksujemy listki bazylii i mięty z odrobiną oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Pierogi podajemy z sosem bazyliowym.

Więcej o:
Komentarze (1)
Pierogi z łososiem
Zaloguj się
  • lolitessa

    0

    "Te pierogi z łososiem smakują wszystkim - spróbujesz?" Prawdę mówiąc, wolałabym, żeby smakowały tylko łososiem i ciastem, ale skoro wszystkim, to jednak nie spróbuję.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX