Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka mąki żytniej (typ 2000) jajko 1/2 szklanki ciepłej wody sól pieprz
Farsz: 400 g łososia ze skórą skórka otarta z cytryny i pomarańczy oliwa jajko pęczek natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa
Sos bazyliowy: pęczek bazylii kilka listków mięty oliwa sól pieprz
Krok 1 Wyrabiamy elastyczne ciasto z podanych składników. Formujemy je w kulę i owijamy w folię do żywności.
Krok 2 Łososia gotujemy na parze przez 10 minut lub pieczemy 15 minut w 180°C. Zdejmujemy skórę, dzielimy rybę widelcem na malutkie kawałki.
Krok 3 Mieszamy ze skórką z cytrusów, 4 łyżkami oliwy, jajkiem i posiekaną natką, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Krok 4 Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto grubości 2 mm. Szklanką wykrawamy z niego kółka. Na środku każdego kładziemy czubatą łyżkę farszu, składamy na pół i sklejamy pierogi. gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Miksujemy listki bazylii i mięty z odrobiną oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Pierogi podajemy z sosem bazyliowym.