Piernik z bakaliami

Klasyczny piernik trzeba zrobić zawczasu. Do świąt należy trzymać go w zamkniętym pojemniku.

Składniki:
100 g (1 szklanka) cukru
125 ml (1/2 szklanki) przegotowanej wody
60 ml (3 łyżki) miodu
3 łyżki kakao
375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
125 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki sproszkowanych lub utłuczonych goździków
jajko
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g miękkich rodzynków
50 g posiekanych migdałów bez skórki lub orzechów włoskich
50 g posiekanych suszonych fig
2 tabliczki (200 g) mlecznej czekolady
łyżka wiórków kokosowych


Krok 1
W rondlu o grubym dnie przygotowujemy z cukru karmel. Zdejmujemy z ognia, dolewamy wodę, mieszamy, ponownie stawiamy na ogień i zagotowujemy. Dodajemy miód oraz kakao - podgrzewamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i goździkami. Dodajemy ostudzoną masę karmelową, jajko i dokładnie mieszamy. Dolewamy roztopione przestudzone masło.

Krok 3
Na koniec dosypujemy bakalie i całość delikatnie mieszamy.

Krok 4
Masę przekładamy do podłużnej formy lekko natłuszczonej i wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C i pieczemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na pierniku. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi. Piernik przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zdjęcie Eldom WRK1100 Zdjęcie Kenwood KMX97 Zdjęcie Severin KM 3890
Eldom WRK1100 Kenwood KMX97 Severin KM 3890
źródło: Okazje.info
Więcej o: