Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Strucla makowa
Masa makowa:
250 g suchego maku
6-8 łyżek bakalii, np.: rodzynki i morele, kandyzowana skórka pomarańczowa
50-80 g migdałów blanszowanych lub płatków migdałowych
2 łyżki masła
2-4 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 36%
2 szklanki mleka
Ciasto:
50 g drożdży
opakowanie cukru waniliowego lub 1 aromat waniliowy lub laska wanilii
100 g (6-7 łyżek) cukru
500 g mąki
2/3 szklanki mleka
4 jaja
100 g masła
Lukier:
5 łyżek cukru pudru
1/2 cytryny
Krok 1
Mak zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy na całą noc. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odsączamy i mielemy 3 razy w maszynce z drobnym sitkiem do maku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odsączamy. Morele i skórkę pomarańczową siekamy. Kilka całych migdałów odkładamy do dekoracji, resztę siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy zmielony mak, smażymy. Dodajemy miód, śmietanę i bakalie, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty.
Krok 2
Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka (białek użyjemy do posmarowania ciasta) ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone masło i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Krok 3
Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąty, takie, by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na pergaminie na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek smarujemy połową masy makowej, zwijamy w struclę (od krótszego boku), wkładamy na papierze do formy.
Krok 4
Smarujemy ciasto białkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny.
Zobacz także inne przepisy świąteczne: