Strucla makowa

Kto się pokusi o zrobienie domowej strucli makowej, nie będzie żałował. Z własnoręcznie zrobionego makowca naprawdę można być dumnym.

Masa makowa: 250 g suchego maku 6-8 łyżek bakalii, np.: rodzynki i morele, kandyzowana skórka pomarańczowa 50-80 g migdałów blanszowanych lub płatków migdałowych 2 łyżki masła 2-4 łyżki miodu 3 łyżki śmietany 36% 2 szklanki mleka

Ciasto: 50 g drożdży opakowanie cukru waniliowego lub 1 aromat waniliowy lub laska wanilii 100 g (6-7 łyżek) cukru 500 g mąki 2/3 szklanki mleka 4 jaja 100 g masła

Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1/2 cytryny

Krok 1 Mak zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy na całą noc. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odsączamy i mielemy 3 razy w maszynce z drobnym sitkiem do maku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odsączamy. Morele i skórkę pomarańczową siekamy. Kilka całych migdałów odkładamy do dekoracji, resztę siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy zmielony mak, smażymy. Dodajemy miód, śmietanę i bakalie, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty.

Krok 2 Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka (białek użyjemy do posmarowania ciasta) ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone masło i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Krok 3 Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąty, takie, by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na pergaminie na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek smarujemy połową masy makowej, zwijamy w struclę (od krótszego boku), wkładamy na papierze do formy.

Krok 4 Smarujemy ciasto białkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.