Strucla makowa

Kto się pokusi o zrobienie domowej strucli makowej, nie będzie żałował. Z własnoręcznie zrobionego makowca naprawdę można być dumnym.

Masa makowa:
250 g suchego maku
6-8 łyżek bakalii, np.: rodzynki i morele, kandyzowana skórka pomarańczowa
50-80 g migdałów blanszowanych lub płatków migdałowych
2 łyżki masła
2-4 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 36%
2 szklanki mleka

Ciasto:
50 g drożdży
opakowanie cukru waniliowego lub 1 aromat waniliowy lub laska wanilii
100 g (6-7 łyżek) cukru
500 g mąki
2/3 szklanki mleka
4 jaja
100 g masła

Lukier:
5 łyżek cukru pudru
1/2 cytryny


Krok 1
Mak zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy na całą noc. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odsączamy i mielemy 3 razy w maszynce z drobnym sitkiem do maku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odsączamy. Morele i skórkę pomarańczową siekamy. Kilka całych migdałów odkładamy do dekoracji, resztę siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy zmielony mak, smażymy. Dodajemy miód, śmietanę i bakalie, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty.

Krok 2
Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka (białek użyjemy do posmarowania ciasta) ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone masło i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Krok 3
Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąty, takie, by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na pergaminie na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek smarujemy połową masy makowej, zwijamy w struclę (od krótszego boku), wkładamy na papierze do formy.

Krok 4
Smarujemy ciasto białkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

Zdjęcie RM Gastro Przystawka do mielenia maku PMM 67 Zdjęcie ZELMER Mix Robi 381.61SL Zdjęcie Wałek do ciasta nieprzywierający
RM Gastro Przystawka do mielenia maku ZELMER Mix Robi 381.61SL Wałek do ciasta nieprzywierający
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE