Wigilijne last minute

Miało być tak pięknie - wieczerza z barszczem na zakwasie według przepisu babci, rybą w galarecie, kutią. A tu pęknięta rura... Jest na to ratunek - spotkanie z tradycją drogą na skróty. Przygotuj wigilijne potrawy, wykorzystując gotowe produkty
Błyskawiczna ryba po grecku

1 kg mrożonych filetów rybnych

słoiczek marchwi i selera w zalewie octowej

duży koncentrat pomidorowy

2 cebule

4 łyżki oleju

ostra czerwona papryka

sól, pieprz

sok z cytryny

Rozmroź rybę (skrop sokiem z cytryny, rozmrozi się szybciej). W tym czasie na łyżce oleju przesmaż posiekaną cebulę. Odciśnij marchew i seler z zalewy. W garnku połącz marchew i seler z cebulą, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw papryką, solą i pieprzem, dolej tyle wody, by była odpowiednia gęstość. Rozmrożoną rybę osusz ręcznikiem papierowym posyp solą i pieprzem, usmaż na pozostałym oleju. Gotową przełóż do garnka z sosem warzywnym. Przestudź i wstaw do lodówki.

Barszcz z fasolą

2 l gotowego barszczu

1 puszka dużej białej fasoli

ząbek czosnku

sok z cytryny

sól, cukier, pieprz

Wlej do garnka barszcz i podgrzej go na małym ogniu (ale nie doprowadzając do wrzenia). Dopraw do smaku czosnkiem, sokiem z cytryny, odrobiną soli, cukru i pieprzu. Odcedź fasolkę, rozłóż do talerzy, zalej barszczem.

Sałatka jarzynowa

2 słoiczki marchewki z groszkiem i kukurydzą

2 łyżki majonezu

3 ziemniaki w mundurkach

2 ogórki kiszone (lub konserwowe)

po 1 cebuli i jabłku

sól, pieprz

Odcedź dokładnie na sitku marchewkę z groszkiem i kukurydzą. Ziemniaki i jabłko obierz, pokrój w kostkę. Posiekaj drobno cebulę. Pokrój w kostkę ogórki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z majonezem, dopraw solą i pieprzem (ewentualnie musztardą).

Mak z łazankami

1 puszka gotowej masy makowej

1/2 op. makaronu (łazanki, kokardki, romby)

1 łyżka miodu

dowolne bakalie

sól

Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz. Masę makową przełóż do miski, dodaj łyżkę miodu, ewentualnie bakalie: skórkę pomarańczową, orzechy, rodzynki, migdały, figi. Wymieszaj. Dodawaj porcjami makaron, tak by uzyskać odpowiadającą ci proporcję między masą makową i makaronem.

Zdjęcie Ambition Komplet garnków INTELIGENT 59621 Zdjęcie Emalia Olkusz Komplet garnków MIZAR 4 56393 Zdjęcie Konighoffer Komplet Garnków Viti 10el 75218
Ambition Komplet garnków IN... Emalia Olkusz Komplet garnk... Konighoffer Komplet Garnków...
Porównaj ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: