Mazurki trzy

Podstawa to spód z ciasta, najczęściej kruchego. Potem spoiwo - najczęściej powidła, dżem lub konfitura. A na koniec - ulubione składniki: bakalie, czekolada, owoce czy lukier. Jakie są wasze ulubione mazurki?
Pamiętam, że w moim rodzinnym domu Wielkanoc pachniała ciastem drożdżowym i mazurkiem. Mama korzystała z książki "W staropolskiej kuchni", gdzie pięknie opisywano święta na polskich dworach. Wtedy na jedno ciasto zużywano nawet 50 żółtek i 5 szklanek masła! Czytałyśmy to wspólnie ze smakiem, a potem razem piekłyśmy mazurek staropolski zwany królewskim. W czasach kiedy jeszcze nie można było kupić migdałów w płatkach, pieczenie tego ciasta było pracochłonne, bo migdały trzeba było najpierw sparzyć, potem obrać ze skórki i dopiero posiekać. Teraz takie płatki można kupić w sklepie. Delikatne, kruche ciasto migdałowe wystarczy ozdobić owocami z konfitury i polać lekkim lukrem cytrynowym. U nas zawsze kładziemy wiśnie, ale sprawdzą się też małe truskawki - mazurek będzie słodszy.

Mazurek kajmakowy to już bardziej współczesna propozycja. Jest obłędnie słodki, ale przecież o to chodzi, jeśli mowa o kajmaku. Trzeci mazurek to dzieło Julki i Wojtusia. Po upieczeniu spodu dalej ozdabiały go same, dobierając swoje ulubione bakalie i dżem (użyliśmy dżemu pomarańczowego).

Mazurek królewski

350 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
120 g migdałów w płatkach
skórka otarta z 1 cytryny
370 g mąki pszennej
4 ugotowane żółtka
1 surowe żółtko
szczypta soli
do przybrania: wiśnie z konfitury
lukier:
cukier puder
sok z 1/2 cytryny

Masło utrzyj, tak aby miało kremową konsystencję, dodaj cukier puder, płatki migdałowe, skórkę otartą z cytryny, mąkę, przetarte przez sitko ugotowane żółtka, surowe żółtko i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki do pieczenia. Zamiast wałkować ciasto, możesz pokroić je na plastry o grubości około 0,5 cm i tymi plastrami wylepić dno blaszki. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój w plasterki, a potem każdy plasterek w paski. Z tych pasków ułóż na mazurku kratkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 35-40 minut - sprawdzaj, czy za mocno się nie rumieni - powinien być jasnozłoty. Kiedy mazurek ostygnie, w każdą kratkę włóż dobrze odsączone wiśnie z konfitury i polej lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

Mazurek pomarańczowo-bakaliowy

kruchy spód:
1/2 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
120 g miękkiego masła
1 łyżka mleka
1 mały słoiczek dżemu pomarańczowego
50 g płatków migdałowych
50 g suszonych moreli pokrojonych w plasterki
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
lub dowolny, ulubiony miks bakalii
polewa:
100 g białej czekolady

Przygotuj spód: wszystkie składniki wymieszaj, szybko zagnieć ciasto i wyłóż nim spód prostokątnej blaszki o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz na złoty kolor około 25 minut. Przestudzone ciasto posmaruj dżemem pomarańczowym i posyp bakaliami. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią mazurka.

Mazurek kajmakowy

kruchy spód:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki brązowego cukru
125 g masła
masa kajmakowa:
1/3 szklanki złotego syropu lub sztucznego miodu
125 g masła
800 g mleka skondensowanego słodzonego
polewa:
200 g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki oleju
plasterki suszonych moreli do przystrojenia

Przygotuj spód: Masło rozpuść w małym rondelku. Do dużej miski wsyp mąkę, wiórki kokosowe, cukier, wlej roztopione masło i wszystko wymieszaj. Masą wylep dno kwadratowej lub prostokątnej (20x30 cm) foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 15-18 minut, aż ciasto będzie złociste. W czasie kiedy spód się piecze, przygotuj masę kajmakową.

Przygotuj masę kajmakową: mleko skondensowane, syrop i masło włóż do rondelka z grubym dnem i podgrzewaj na niewielkim ogniu około 10 minut, aż zacznie gęstnieć. Następnie przelej masę na podpieczony spód i piecz kolejne 20 minut, aż kajmak będzie złocisty. Wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj polewę: czekoladę połam na kawałki, przełóż do metalowej miski, dodaj olej i rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudź, a następnie posmaruj nią schłodzone ciasto. Kiedy polewa zastygnie, ozdabiaj ją plasterkami moreli.

Przepisy, tekst i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (7)
Mazurki trzy
Zaloguj się
  • drzazga1

    Oceniono 4 razy 2

    Opis wykonania kajmaku mnie powalił - to chyba przepis na to jak wywołac atak hiperglikemii u gości:/ Najprostszy i najlepszy sposób na zrobienie kajmaku to gotowanie zamkniętej puszki mleka skondensowanego słodzonego przez 2 godziny na wolnym ogniu, potem zostawić do ostygnięcia (chyba, że ma sie w planach takze remont kuchni...) i gotowe. Dodawanie do tego jeszcze golden sirup albio sztucznego miodu (koszmarne doznanie smakowe) to jak słodzenie cukru. Tego nie da sie zjeść! I po co jeszcze masło?? A pierwszy przepis - pierwszy raz słyszę, żeby do kruchego ciasta masło "ucierać az będzie miało kremowa konsystencję", komuś tu chyba pomiesząły się fragmenty przepisów na rózne gatunki ciast...

  • brzoza123456789

    Oceniono 1 raz 1

    a no i na drugim dzień równie był miękki:) więc może trzeba po prostu poćwiczyć pieczenie mazurków;)

  • brzoza123456789

    Oceniono 1 raz 1

    A ja na święta zrobiłam właśnie mazurek kajmakowy z tego przepisu. Zniknął jako pierwszy! Wszyscy byli zachwyceni. Kajmak w piekarniku zrobił się idealny, ale w przyszłym roku troszkę przepis zmodyfikuję:
    1. Do spodu cukier już nie potrzebny i dodam więcej mąki. Ciasto mogłoby być troszkę wyższe.
    2. Nie ma puszek 800 g ani 400 g, więc polecam puchę normalną 530 g plus kartonik mleka 200g niesłodzonego, kajmak i tak się zrobi, bo tak właśnie zrobiłam.
    Nigdy mazurków nie robiliśmy, ale już planujemy, że w przyszłym roku na pewno kajmakowy i jakiś tradycyjniejszy też zagości na świątecznym stole.

  • angharad

    Oceniono 3 razy 1

    Mazurek z dżemem? PRO_FA_NA_CJA! Z dżemem to można zjeść bułkę. Do mazurków używa się wielokrotnie odparowywanych konfitur albo świeżo robionej masy np.pomarańczowej.

  • Gość: Radhika

    0

    I have figured out some imanotprt things through your blog post. One other point I would like to convey is that there are many games available on the market designed specially for preschool age small children. They involve pattern identification, colors, creatures, and styles. These generally focus on familiarization as an alternative to memorization. This will keep children and kids engaged without experiencing like they are learning. Thanks

  • gu-sia

    0

    Mazurek nr jeden!!! Bede go robiła co roku. Najlepszy jaki jadłam. Brzoza dobry pomys z tym mlekiem w kartoniku. Bedzie mniej słodszy, bo to istna bomba kaloryczna. Ale raz na rok warto!!!

  • izomorfia3

    0

    U mnie w domu od lat nie ma mazurków na święta :)
    Za słodkie i za twarde na 2 dzień.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX