Panna cotta z galaretką i brzoskwiniami

Ten włoski deser idealnie pasuje na nasz wielkanocny stół
Składniki:
1 puszka brzoskwiń
1/4 lub 1/3 szklanki (60 lub 80 ml) syropu malinowego lub wiśniowego
1 łyżka żelatyny
panna cotta:
2 łyżki żelatyny
3 i 3/4 szklanki (940 ml) śmietanki 30 proc.
1 szklanka (220 g) cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

Przygotuj galaretkę: brzoskwinie odcedź i pokrój w plasterki, syrop zachowaj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Do syropu z brzoskwiń dolej syrop malinowy do smaku i podgrzej. Do gorącego syropu dodaj odciśniętą żelatynę, zdejmij z ognia i mieszaj, aż się rozpuści (możesz też użyć 1 opakowania galaretki), przestudź.

Naczynie wyłóż folią spożywczą, tak by wystawała poza brzeg formy. Rozłóż plasterki brzoskwini i wylej przestudzoną galaretkę. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przygotuj panna cottę: żelatynę namocz w zimnej wodzie. W rondlu o grubym dnie podgrzej śmietankę, cukier puder i esencję waniliową. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wystudź do temperatury pokojowej i wlej na stężałą galaretkę brzoskwiniową. Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Przed wyjęciem zanurz naczynie w misce na chwilę z gorącą wodą, przykryj talerzem i odwróć.

Rada: dzięki wyłożeniu formy folią spożywczą będzie łatwiej wyjąć deser. Panna cottę możesz też przygotować w pucharkach lub kieliszkach, wtedy należy odwrócić kolejność - najpierw przygotować masę śmietankową, a następnie brzoskwiniową.

Zdjęcie Foremka na lód - MOAI Zdjęcie Foremki BABECZKI BAWARSKIE Zdjęcie Lurch 00085018
Foremka na lód - MOAI Foremki BABECZKI BAWARSKIE Lurch 00085018
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (6)
Panna cotta z galaretką i brzoskwiniami
Zaloguj się
  • blog_madame_edith

    Oceniono 2 razy 0

    A moim zdaniem to bardzo dobry pomysł. Ja jednak wolę wersję tradycyjną tzn. bez galaretki z owocami. Do panna cotty robię sos truskawkowy albo wiśniowy. Polecam swojego bloga, na którym prezentuję różne przepisy madameedith.blogspot.com

  • computerro

    Oceniono 3 razy -3

    3 i 3/4 szklanki śmietanki 30% tłuszczu to cała szklanka tłuszczu w czystej postaci. Do tego szklanka cukru pudru.

    Jak smaczne to zjesz łyżeczkę a potem będziesz tylko patrzeć i pożerać wzrokiem, żeby nie utyć. Jak spalić taką ilość kalorii?

    Nie ma wersji light? Z jogurtem 0%?

  • cromio

    Oceniono 18 razy -10

    Po co się podniecać "włoską pana cottą", w dodatku na wielkanocny stół, skoro to niemal jedyny włoski deser a my mamy dziesiątki rodzajów własnych deserów? Odrobinę pomyślunku, proszę!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX