Panna cotta z galaretką i brzoskwiniami

Ten włoski deser idealnie pasuje na nasz wielkanocny stół

Składniki:

 

1 puszka brzoskwiń

 

1/4 lub 1/3 szklanki (60 lub 80 ml) syropu malinowego lub wiśniowego

 

1 łyżka żelatyny

 

panna cotta:

 

2 łyżki żelatyny

 

3 i 3/4 szklanki (940 ml) śmietanki 30 proc.

 

1 szklanka (220 g) cukru pudru

 

1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

Przygotuj galaretkę: brzoskwinie odcedź i pokrój w plasterki, syrop zachowaj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Do syropu z brzoskwiń dolej syrop malinowy do smaku i podgrzej. Do gorącego syropu dodaj odciśniętą żelatynę, zdejmij z ognia i mieszaj, aż się rozpuści (możesz też użyć 1 opakowania galaretki), przestudź.

Naczynie wyłóż folią spożywczą, tak by wystawała poza brzeg formy. Rozłóż plasterki brzoskwini i wylej przestudzoną galaretkę. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przygotuj panna cottę: żelatynę namocz w zimnej wodzie. W rondlu o grubym dnie podgrzej śmietankę, cukier puder i esencję waniliową. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wystudź do temperatury pokojowej i wlej na stężałą galaretkę brzoskwiniową. Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Przed wyjęciem zanurz naczynie w misce na chwilę z gorącą wodą, przykryj talerzem i odwróć.

Rada: dzięki wyłożeniu formy folią spożywczą będzie łatwiej wyjąć deser. Panna cottę możesz też przygotować w pucharkach lub kieliszkach, wtedy należy odwrócić kolejność - najpierw przygotować masę śmietankową, a następnie brzoskwiniową.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA