Sernik z wiśniami

red.
19.07.2016 , aktualizacja: 21.07.2016 08:51
A A A
Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami (Fot. Sławomir Smolarek)

Delikatny, puszysty i słodki. Kwaskowy smak wiśni sprawia, że to ciasto idealne.
Składniki:
spód:

200 g kruchych czekoladowych ciasteczek
100 g migdałów bez skórki
50 g masła
4 krople esencji migdałowej (nie olejku)
sól
nadzienie:
600 g białego kremowego serka
3 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżki mąki pszennej
200 g śmietany 18-22 proc.
1/2 szklanki soku z wiśni (patrz niżej)
galaretka:
450 g mrożonych wiśni
5 łyżek cukru
3/4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
2 krople esencji migdałowej (nie olejku)

Przygotuj spód: migdały i ciasteczka zmiksuj w blenderze, dodaj roztopione masło, cukier, szczyptę soli, esencję i chwilę miksuj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę ciasteczkową. Rozłóż, formując brzeg na wysokość ok. 2,5-3 cm. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C i zapiekaj przez 10 min. Wyjmij i ostudź, nie wyjmuj z formy.

Przygotuj wiśnie: żelatynę namocz w 1-2 łyżkach zimnej wody. W rondelku podgrzej mrożone wiśnie z cukrem i sokiem z cytryny, mieszając od czasu do czasu (wiśnie puszczą dużo soku). Zdejmij z ognia i odlej 1/2 szklanki soku, do wiśni zaś dodaj esencję i namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj nadzienie: mikserem ubij ser z cukrem na gładką i puszystą masę, dodaj mąkę i pojedynczo jajka. Następnie dodaj śmietanę, esencję waniliową i sok z wiśni, dokładnie wymieszaj składniki.

Przygotuj sernik: masą serową wypełnij spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (termoobieg). Piecz przez ok. 50 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Wiśnie z żelatyną zamieszaj i wstaw do lodówki do momentu, aż galaretka zacznie tężeć. Galaretkę równomiernie rozprowadź po wierzchu sernika, przykryj tortownicę folią aluminiową i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Sernik przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 3-4 dni.



Zobacz także:
Idealny sernik na zimno - garść porad
Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy

Zdjęcie BergHOFF Zestaw do przypraw 5 cz 1108346 Zdjęcie Krystynka Półka na przyprawy 12 przypraw brązowa Zdjęcie TRAMONTINA Luna Zestaw do przypraw 16082
BergHOFF Zestaw do przypraw... Krystynka Półka na przypraw... TRAMONTINA Luna Zestaw do p...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (1)
Zaloguj się
  • angharad

    Oceniono 10 razy -8

    Rzecz gustu. Sernik bez ubitej piany z białek jest fu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl