Sernik z wiśniami

red.
06.04.2012 , aktualizacja: 03.04.2012 11:44
A A A Drukuj
Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami (Fot. Sławomir Smolarek)

Delikatny, puszysty i słodki. Kwaskowy smak wiśni sprawia, że to ciasto idealne.
Składniki:
spód:

200 g kruchych czekoladowych ciasteczek
100 g migdałów bez skórki
50 g masła
4 krople esencji migdałowej (nie olejku)
sól
nadzienie:
600 g białego kremowego serka
3 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżki mąki pszennej
200 g śmietany 18-22 proc.
1/2 szklanki soku z wiśni (patrz niżej)
galaretka:
450 g mrożonych wiśni
5 łyżek cukru
3/4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
2 krople esencji migdałowej (nie olejku)

Przygotuj spód: migdały i ciasteczka zmiksuj w blenderze, dodaj roztopione masło, cukier, szczyptę soli, esencję i chwilę miksuj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę ciasteczkową. Rozłóż, formując brzeg na wysokość ok. 2,5-3 cm. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C i zapiekaj przez 10 min. Wyjmij i ostudź, nie wyjmuj z formy.

Przygotuj wiśnie: żelatynę namocz w 1-2 łyżkach zimnej wody. W rondelku podgrzej mrożone wiśnie z cukrem i sokiem z cytryny, mieszając od czasu do czasu (wiśnie puszczą dużo soku). Zdejmij z ognia i odlej 1/2 szklanki soku, do wiśni zaś dodaj esencję i namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj nadzienie: mikserem ubij ser z cukrem na gładką i puszystą masę, dodaj mąkę i pojedynczo jajka. Następnie dodaj śmietanę, esencję waniliową i sok z wiśni, dokładnie wymieszaj składniki.

Przygotuj sernik: masą serową wypełnij spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (termoobieg). Piecz przez ok. 50 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Wiśnie z żelatyną zamieszaj i wstaw do lodówki do momentu, aż galaretka zacznie tężeć. Galaretkę równomiernie rozprowadź po wierzchu sernika, przykryj tortownicę folią aluminiową i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Sernik przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 3-4 dni.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (1)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania z cukinią

Teraz jest najlepsza i najtańsza. Spróbuj!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl