Sernik z wiśniami

Delikatny, puszysty i słodki. Kwaskowy smak wiśni sprawia, że to ciasto idealne.

Składniki:

 

spód:

 

200 g kruchych czekoladowych ciasteczek

 

100 g migdałów bez skórki

 

50 g masła

 

4 krople esencji migdałowej (nie olejku)

 

sól

 

nadzienie:

 

600 g białego kremowego serka

 

3 jajka

 

200 g cukru

 

2 łyżeczki esencji waniliowej

 

3 łyżki mąki pszennej

 

200 g śmietany 18-22 proc.

 

1/2 szklanki soku z wiśni (patrz niżej)

 

galaretka:

 

450 g mrożonych wiśni

 

5 łyżek cukru

 

3/4 łyżeczki żelatyny

 

1 łyżka soku z cytryny

 

2 krople esencji migdałowej (nie olejku)

Przygotuj spód: migdały i ciasteczka zmiksuj w blenderze, dodaj roztopione masło, cukier, szczyptę soli, esencję i chwilę miksuj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę ciasteczkową. Rozłóż, formując brzeg na wysokość ok. 2,5-3 cm. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C i zapiekaj przez 10 min. Wyjmij i ostudź, nie wyjmuj z formy.

Przygotuj wiśnie: żelatynę namocz w 1-2 łyżkach zimnej wody. W rondelku podgrzej mrożone wiśnie z cukrem i sokiem z cytryny, mieszając od czasu do czasu (wiśnie puszczą dużo soku). Zdejmij z ognia i odlej 1/2 szklanki soku, do wiśni zaś dodaj esencję i namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj nadzienie: mikserem ubij ser z cukrem na gładką i puszystą masę, dodaj mąkę i pojedynczo jajka. Następnie dodaj śmietanę, esencję waniliową i sok z wiśni, dokładnie wymieszaj składniki.

Przygotuj sernik: masą serową wypełnij spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (termoobieg). Piecz przez ok. 50 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Wiśnie z żelatyną zamieszaj i wstaw do lodówki do momentu, aż galaretka zacznie tężeć. Galaretkę równomiernie rozprowadź po wierzchu sernika, przykryj tortownicę folią aluminiową i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Sernik przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 3-4 dni.

Sernik na zimno z truskawkami- najlepszy na lato

Zobacz także:

 

Idealny sernik na zimno - garść porad

 

Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA