Pascha najprościej

Tradycyjny sposób przygotowania tego wielkanocnego specjału jest dość pracochłonny. Proponowany przepis to wersja uproszczona dla początkujących albo dla zapracowanych.

Składniki:

 

400 g miękkiego twarogu

 

150 g cukru

 

2 jajka

 

2 garści bakalii: suszonych moreli, żurawin i śliwek oraz daktyli, migdałów i orzechów: makadamia i nerkowców

 

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

skórka otarta z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)

 

do posypania biała i ciemna czekolada

Krok 1

Twaróg ucieramy z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodajemy posiekane bakalie oraz esencję waniliową i skórkę.

Krok 2

Przekładamy masę twarogową do miseczek i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.

Krok 3

Posypujemy startą czekoladą

Rada Tomka: Wiórki czekoladowe możecie zrobić, ścierając nożem tabliczkę czekolady po całej długości. Wyjdą takie fajne, zakręcone, cieniutkie rurki, które będą ozdobą każdego deseru.

Przepis: Tomek Woźniak

 

Zdjęcia: Marcin Klaban, Andrzej Krasowski

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA