Mazurek kajmakowy

Ciasto powinno być kruche, ale nie za kruche, żeby się nie połamało. Masa, żeby nie spłynęła, też musi mieć odpowiednią konsystencję. Za to przy dekoracji możemy sobie pozwolić na pełną dowolność.
Składniki:
600 g mąki
szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego
100 g cukru pudru
skórka otarta ze sparzonej cytryny
400 g schłodzonego masła
3 żółtka
ewentualnie aromat waniliowy
sok wyciśnięty z połowy cytryny
5-6 łyżek gęstej śmietany

Masa kajmakowa:
2 puszki skondensowanego mleka słodzonego
150 g masła

Dodatki:
wiórki kokosowe
orzechy włoskie
migdały lub płatki migdałowe
rodzynki
tabliczka gorzkiej czekolady
sok i skórka starta z cytryny
owoce kandyzowane, suszone lub z puszki
cytrusy

Krok 1

Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier waniliowy, startą skórkę cytryny i pokrojone zimne masło. Siekamy nożem. Gdy powstaną grudki, dodajemy roztrzepane żółtka i dolewamy śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ogrzeje się od dłoni, po upieczeniu będzie twarde. Następnie formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 45 minut do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką, a formy do pieczenia smarujemy masłem. Odkrawamy porcję ciasta (resztę wkładamy do lodówki) i rozwałkowujemy na placek nieco większy niż dno formy. Układamy w formie, dociskamy do ścianek, tworząc rant. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C). Pieczemy 15-20 minut.

Krok 2

Puszki ze skondensowanym mlekiem wkładamy do garnka z taką ilością wrzącej wody, by ciągle były w niej całkowicie zanurzone i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem mniej więcej dwie i pół godziny. Gdy puszki trochę przestygną, otwieramy je. Przekładamy powstałą wewnątrz masę do miski i pozostawiamy, by wystygła. Ucieramy ją z masłem - i masa kajmakowa gotowa.

Krok 3

Gotową masę rozsmarowujemy na wystudzonych plackach i dekorujemy. Jeśli chcemy zróżnicować smak mazurków, dzielimy masę na tyle części, ile mamy spodów, i do jednej dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, do kolejnych np. zrumienione na sklarowanym maśle wiórki kokosowe, obrane i posiekane orzechy lub migdały.

Zdjęcie Bosch MUM58920 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie Electrolux EKM4100
Bosch MUM58920 Clatronic KM 3632 Electrolux EKM4100
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (3)
Mazurek kajmakowy
Zaloguj się
  • walasia1

    Oceniono 8 razy 0

    a kajmak z mleka i cukru ugotować to nie łaska? A jaka to wielka trudność upiec kruche ciasto i gotować mleko z cukrem przez 2 h? Chyba tylko taka że nie można wyjść z kuchni mieć tego w życi bo się przypali. Trzeba pilnować i mieszać ...

  • alek_sa

    Oceniono 6 razy -2

    To jest profanacja mazurka kajmakowego i kpiny z ludzi, którzy jakiekolwiek pojęcie w temacie mają! Kajmak się gotuje samemu z mleka. Ma wtedy prawdziwy smak i właściwą konsystencję. Ciasto z "chemiczną krówką" z puszki to nie mazurek. W mojej rodzinie mazurek kajmakowy robi się od wielu pokoleń, a Wy wstydźcie się za to co tu wypisujecie!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX