Sałatka warzywna z majonezem wegańskim

To sałatka, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznej uczty. Wielu z nas pamięta ją jeszcze z PRL-u. Przyrządzając sałatkę z gotowanych warzyw, trudno się obejść bez majonezu. Na szczęście również majonez może być wege.
Sałatka warzywna z majonezem wegańskim

4 ziemniaki
1/4 selera
2 marchewki
1/2 puszki groszku
cebula
4 ogórki kiszone
mały słoiczek kaparów
sól i pieprz do smaku


Majonez wegański:
1/2 szklanki oleju ryżowego
1/2 szklanki mleka sojowego (można użyć innego, ale na sojowym wychodzi najgęstszy)
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżeczka octu winnego

Warzywa gotujemy bez obierania do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy kapary. Składniki majonezu wegańskiego ubijamy w blenderze - na gładką masę. Łączymy warzywa z majonezem wege. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Jeśli nie macie oleju ryżowego, możecie użyć innego o neutralnym smaku.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Tartex Smalczyk jabłko - cebula BIO 150g Zdjęcie eBook Apetyt na wege Zdjęcie Zassenhaus 3 Talerze śniadaniowe 050004
Tartex Smalczyk jabłko - ce... eBook Apetyt na wege Zassenhaus 3 Talerze śniada...
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE