Wielkanocna pascha waniliowa

Paschę wielkanocną można przyrządzać na wiele sposobów, najczęściej z dobrego tłustego twarogu, masła, kremowej śmietany, żółtek i mnóstwa bakalii.

Składniki:

1 szklanka śmietany kremówki

1 laska wanilii

1 kg tłustego twarogu

200 g masła

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

5 żółtek

100 g rodzynek

100 g migdałów

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

skórka otarta z cytryny

kieliszek rumu

 

Do dekoracji:

owoce kandyzowane i bakalie

Krok 1

Śmietanę zagotuj z laską wanilii, przykryj i zostaw do ostudzenia.

Krok 2

Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Skórkę pomarańczową drobno posiekaj, sparzone rodzynki namocz w rumie, twaróg zmiel i przetrzyj przez gęste sito.

Krok 3

W misce utrzyj żółtka z cukrem. Wlej ostudzoną śmietanę (wcześniej wyjmij z niej wanilię), wymieszaj.

Krok 4

Wstaw miskę do naczynia z gorącą wodą, mieszając podgrzewaj (ale nie gotuj!), aż masa zgęstnieje.

Krok 5

Zdejmij z ognia, dodaj masło, twaróg, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały i skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.

Krok 6

Masę włóż do miski, doniczki lub innej wysokiej formy wyłożonej gazą. Przykryj talerzykiem i obciąż (np. słoikiem z wodą). Wstaw do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu udekoruj bakaliami i owocami kandyzowanymi

Więcej o:
Copyright © Agora SA