Pasztet świąteczny

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu, najlepiej zrobionego domowym sposobem.
Składniki:

2 duże udka kurczaka

600 g łopatki wieprzowej

600 g wołowego (przednie, nie ekstra, można zastąpić giczą wołową)

600 g cielęciny środkowej, może być łata (nie udźca)

500 g wątróbki drobiowej

300-400 g podgardla



2 liście laurowe

5-6 ziarenek ziela angielskiego

4-5 średnich cebul, obranych, przekrojonych na pół

smalec do obsmażenia i wysmarowania foremek



3 jaja

świeżo mielona gałka muszkatołowa

sól

pieprz



Mięsa, oprócz wątróbki, w dużych kawałkach (mniej więcej po 300 g każde, czyli na pół) przyrumień na smalcu, na dużym ogniu na gorącej patelni i przełóż do dużego garnka. Podlej minimalną ilością wody - ok. 1/4 szklanki (żeby nie przywarło na początku duszenia, później puści soki). Do mięsa doaj liście laurowe, ziele angielskie i cebule.

Duś pod przykryciem, na mniejszym ogniu (nie minimalnym) około 1,5 godziny. Mięso co jakiś czas obracaj i mieszaj. Około 15 min przed upływem 1,5 godziny duszenia dołóż oczyszczoną wątróbkę kurzą i wymieszaj tak, żeby była przykryta. Wyłącz, ostudź mięso w garnku (ale nie do końca, ciepłe mięso łatwiej odchodzi od kości).

Obrane z kości mięso podziel na mniejsze kawałki do mielenia. Przecedź wywar (zachowaj też cebule, odrzuć liście laurowe i ziele angielskie).

Zmiel mięso z cebulą na normalnym sitku dwa razy.

Do masy dodaj jajka i wyrób ręką pasztet. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku (uwaga - pasztet musi być lekko niedosolony, bo podczas pieczenia robi się bardziej słony). Do masy dolewaj wywar - pasztet nie może być lejący, ale za bardzo zwarty też nie.

Podłużną foremkę wysmaruj smalcem i wysyp bułką tartą, wypełnić do 3/4 wysokości (pasztet rośnie podczas pieczenia). Piecz w piecu rozgrzanym do 200 st. C przez 1 godzinę na środkowej półce. Trzeba zaglądać - jak jest za bardzo przypieczony, zgasić ogień. Zostawić w gorącym, wyłączonym piekarniku przez około pół godziny.

Rady: Z podanych proporcji wychodzą 3 pasztety do foremek podłużnych, ale można gotowy przyprawiony nie upieczony pasztet podzielić na porcje i zamrozić. Cielęcinę można zastąpić dodatkowymi 2 udkami lub mięsem z indyka. Podane wagi mięsa są wagami netto (bez kości), mięso powinno być poprzerastane - musi puścić soki i tłuszcz - tak jak na rosół.



Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE