Sosy chrzanowe do jajek i mięs

Wykonanie i stylizacja: Aneta Kosiba, zdjęcia: Marcin Urban
24.03.2016 , aktualizacja: 23.03.2016 15:56
A A A
Najlepszy jest chrzan własnoręcznie tarty, tak mocny, że wyciska łzy z oczu. Ale warto połączyć go ze śmietaną, wzbogacić smak winem i borówkami, złagodzić, dodając jabłko, marchew czy pomarańczę, a powstaną wspaniałe sosy.
Z rzeżuchą

50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika)
5 łyżek śmietany 18 proc. (albo naturalnego jogurtu)
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru, sól

Chrzan umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce i sparz w niewielkiej ilości wrzątku (albo użyj chrzanu ze słoika) i połącz ze śmietaną lub jogurtem. Dodaj rzeżuchę, dopraw sokiem z cytryny, cukrem i szczyptą soli.

Z jabłkami i cytrusami

50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika)
2 duże winne jabłka
1 cytryna
1 pomarańcza
1 łyżeczka cukru, sól

Chrzan umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce i sparz niewielką ilością wrzątku (albo użyj chrzanu ze słoika). Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tej samej tarce. Dodaj do jabłek sok wyciśnięty z cytryny. Sparz wrzątkiem pomarańczę, dodaj wyciśnięty z niej sok i trochę startej skórki pomarańczowej. Jabłka z cytryną i pomarańczą wymieszaj z chrzanem, dopraw cukrem i solą.

Z marchewką

50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika)
1 marchewka
4 łyżki śmietany 18 proc. (albo naturalnego jogurtu)
2 łyżki soku z cytryny
cukier, sól

Umyty i obrany chrzan zetrzyj na drobnej tarce i sparz niewielką ilością wrzątku (albo użyj chrzanu ze słoika). Na tej samej tarce zetrzyj obraną marchewkę. Wymieszaj chrzan z marchewką i śmietaną, dopraw sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Z borówkami

50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika)
200 g dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru, sól

Chrzan umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce i sparz niewielka ilością wrzątku (albo użyj chrzanu ze słoika). Wymieszaj z dżemem borówkowym. Dodaj wino, dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Z migdałami i morelami

50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika)
4 suszone morele
2 łyżki posiekanych migdałów
1 winne jabłko
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy
cukier, sól

Morele umyj i na 2 godziny namocz w przegotowanej wodzie. Chrzan obierz, umyj, zetrzyj na drobnej tarce i sparz niewielką ilością wrzątku (albo użyj chrzanu ze słoika). Jabłko obierz i zetrzyj na tej samej tarce. Wymieszaj chrzan z jabłkiem, dodaj osączone i drobno posiekane morele oraz posiekane migdały. Wlej oliwę, wymieszaj, następnie dodaj wino, dopraw cukrem i solą. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Zdjęcie Altom Tarka pojemnikiem (34096) Zdjęcie Garnek Silit 0324185011 Zdjęcie Runoland Chrzan tarty BIO 150g
Altom Tarka pojemnikiem (34... Garnek Silit 0324185011 Runoland Chrzan tarty BIO 150g
Sprawdź ceny » Porównaj ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl