Sosy chrzanowe do jajek i mięs

Wykonanie i stylizacja: Aneta Kosiba, zdjęcia: Marcin Urban
22.03.2013 , aktualizacja: 20.03.2013 13:28
A A A Drukuj
Najlepszy jest chrzan własnoręcznie tarty, tak mocny, że wyciska łzy z oczu. Ale warto połączyć go ze śmietaną, wzbogacić smak winem i borówkami, złagodzić, dodając jabłko, marchew czy pomarańczę, a powstaną wspaniałe sosy.
Z rzeżuchą

50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika)
5 łyżek śmietany 18 proc. (albo naturalnego jogurtu)
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru, sól

Chrzan umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce i sparz w niewielkiej ilości wrzątku (albo użyj chrzanu ze słoika) i połącz ze śmietaną lub jogurtem. Dodaj rzeżuchę, dopraw sokiem z cytryny, cukrem i szczyptą soli.

Z jabłkami i cytrusami

50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika)
2 duże winne jabłka
1 cytryna
1 pomarańcza
1 łyżeczka cukru, sól

Chrzan umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce i sparz niewielką ilością wrzątku (albo użyj chrzanu ze słoika). Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tej samej tarce. Dodaj do jabłek sok wyciśnięty z cytryny. Sparz wrzątkiem pomarańczę, dodaj wyciśnięty z niej sok i trochę startej skórki pomarańczowej. Jabłka z cytryną i pomarańczą wymieszaj z chrzanem, dopraw cukrem i solą.

Z marchewką

50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika)
1 marchewka
4 łyżki śmietany 18 proc. (albo naturalnego jogurtu)
2 łyżki soku z cytryny
cukier, sól

Umyty i obrany chrzan zetrzyj na drobnej tarce i sparz niewielką ilością wrzątku (albo użyj chrzanu ze słoika). Na tej samej tarce zetrzyj obraną marchewkę. Wymieszaj chrzan z marchewką i śmietaną, dopraw sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Z borówkami

50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika)
200 g dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru, sól

Chrzan umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce i sparz niewielka ilością wrzątku (albo użyj chrzanu ze słoika). Wymieszaj z dżemem borówkowym. Dodaj wino, dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Z migdałami i morelami

50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika)
4 suszone morele
2 łyżki posiekanych migdałów
1 winne jabłko
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy
cukier, sól

Morele umyj i na 2 godziny namocz w przegotowanej wodzie. Chrzan obierz, umyj, zetrzyj na drobnej tarce i sparz niewielką ilością wrzątku (albo użyj chrzanu ze słoika). Jabłko obierz i zetrzyj na tej samej tarce. Wymieszaj chrzan z jabłkiem, dodaj osączone i drobno posiekane morele oraz posiekane migdały. Wlej oliwę, wymieszaj, następnie dodaj wino, dopraw cukrem i solą. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (2)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl