Żurek na zakwasie

Zaplanuj dobrze, kiedy zrobić zakwas, bo na wielkanocnym śniadaniu żurek musi być koniecznie. Kwaśny, zawiesisty, rozgrzewający, na najlepszym - domowym - zakwasie.
 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Składniki:

400 g białej kiełbasy

200 g wędzonego boczku

200 g kiełbasy (najlepiej wędzonej)

½ l zakwasu

1 marchewka

1 por

½ selera

1 łyżka oleju

1 łyżka smalcu

½ szklanki śmietany 18 proc

2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek

sól, pieprz

 

Zakwas na żurek:

1 szklanka żytniej mąki razowej

skórka chleba razowego

4-5 ząbków czosnku

1 cebula

sól

 

Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze ½ litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Krok 1

Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze ½ litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Krok 2

Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut.

Krok 3

Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Kiełbasę i boczek pokrój w paski, zrumień na łyżce smalcu.

Krok 4

Por dokładnie umyj, pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaj boczek z kiełbasą, przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj 5-7 minut.

Krok 5

Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut.

Krok 6

Zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną.

Więcej o:
Copyright © Agora SA