Niedawno Wojtuś zapytał mnie, dlaczego gofry są tylko nad morzem. I faktycznie, gdy się nad tym zastanowić, w Warszawie niewiele znam miejsc, gdzie można je zjeść (na pewno w warszawskim ZOO).
Kiedy myślę o gofrach, przypomina mi się okienko Igloo na Nowym Świecie, dokąd czasem zabierała mnie mama. A moim dzieciom gofry kojarzą się z wakacjami w Dębkach.
Wspólnie postanowiliśmy więc, że przetestujemy nasze kulinarne umiejętności i spróbujemy upiec gofry w domu. Miałam lekką tremę, bo to miały być moje pierwsze popisy w tej dyscyplinie. Pierwszym przepisem na zwykłe gofry podzieliłam się z Wami kilka tygodni temu, gdy opisywałam nasze wakacje nad morzem (przepis znajdziesz tutaj ).
Teraz zrobiłam drugie podejście i muszę się pochwalić, bo gofry wyszły znakomite. Postanowiłam zrobić trzy rodzaje: drożdżowe, z proszkiem do pieczenia i z samą pianą z białek jako spulchniaczem. Każdy inny i każdy naprawdę udany. Intrygujące były zwłaszcza te z cukinią, bo ja jadłam je z pikantnym czosnkowym sosem, a Arek, który robi nam zdjęcia, z cukrem pudrem Ten przepis to moja wersja, w którym 250 g cukru zastąpiłam cukinią. Jeśli zamiast cukinii dodacie cukier, to wyjdą klasyczne chrupiące gofry. A inspiracją do moich przepisów była książeczka, którą dodano do wypożyczonej gofrownicy.
Jeszcze jedna ważna uwaga - po upieczeniu gofry muszą przestygnąć na metalowej kratce, bo inaczej zawilgotnieją i stracą chrupkość. Zimne gofry można odgrzewać w nagrzanej gofrownicy lub piekarniku.
600 g mąki pszennej
1 łyżka zwykłego cukru
1/2 łyżeczki soli
14 g suszonych drożdży (2 opakowania)
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
470 ml mleka
120 g masła
4 jaka
25 g brązowego cukru trzcinowego
3 duże banany
120 g płatków migdałowych
W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mleko, lekko podgrzej. W dużej misce wymieszaj mąkę, 1 łyżkę zwykłego cukru, sól, drożdże i imbir. Do miski z mąką powoli wlej mleko z masłem i wyrabiaj ciasto (możesz użyć miksera). Następnie pojedynczo dodawaj po jednym jajku i wyrabiaj gładkie, jednolite ciasto (powinno być dosyć luźne).
Kiedy będzie odchodzić od ścianek, przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w suche i nieprzewiewne miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaj brązowy cukier, pokrojone na małe kawałeczki banany i płatki migdałowe. Ponownie zagnieć ciasto.
Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 3 i 1/2 minuty, aż będzie złociste.
Wystudź na kuchennej kratce. Te gofry smakują doskonale z bitą śmietaną i owocami.
Rada: czas wypiekania gofrów zależy od mocy gofrownicy - sprawdź w instrukcji.
500 g mąki pszennej
200 g gotowych groszków czekoladowych lub gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki
30 g cukru
8 g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
400 ml mleka
80 g masła
4 jajka
Rozpuść masło w rondelku. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do mąki porcjami dolewaj mleko, cały czas ubijając ciasto mikserem, następnie dodaj rozpuszczone masło. Kiedy ciasto będzie już jednolite, zwiększ obroty do maksimum i miksuj przez chwilę, aby dobrze je napowietrzyć.
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę (lub groszki czekoladowe) i wymieszaj szpatułką.
Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcją i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 4 minuty, aż gofry będą złociste.
Wystudź na kuchennej kratce.
250 g mąki
1 cukinia
250 g masła
4 jaka
szczypta soli
Rozpuść masło w rondelku. Cukinię zetrzyj na drobnej tarce i dobrze odciśnij z soku. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
W drugiej misce mikserem wymieszaj mąkę z żółtkami i masłem, dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Porcjami dodawaj białko, delikatnie mieszając szpatułką. Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcja na opakowaniu i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 4 minuty, aż gofry będą złociste.
Wystudź na kuchennej kratce.
Rada: te gofry są doskonałe z ziołowym sosem zrobionym z dwóch części jogurtu naturalnego i jednej część majonezu, drobniutko posiekanego czosnku, ulubionych ziół, soli i pieprzu.