Domowe gofry

Robię je od niedawna i muszę przyznać, że z każdym nowym smażeniem wychodzą mi co raz lepsze. Zaczęłam też eksperymentować i tworzyć własne kompozycje smaków. Bo gofry można przygotować i na słodko, i na słono

Niedawno Wojtuś zapytał mnie, dlaczego gofry są tylko nad morzem. I faktycznie, gdy się nad tym zastanowić, w Warszawie niewiele znam miejsc, gdzie można je zjeść (na pewno w warszawskim ZOO).

Kiedy myślę o gofrach, przypomina mi się okienko Igloo na Nowym Świecie, dokąd czasem zabierała mnie mama. A moim dzieciom gofry kojarzą się z wakacjami w Dębkach.

Wspólnie postanowiliśmy więc, że przetestujemy nasze kulinarne umiejętności i spróbujemy upiec gofry w domu. Miałam lekką tremę, bo to miały być moje pierwsze popisy w tej dyscyplinie. Pierwszym przepisem na zwykłe gofry podzieliłam się z Wami kilka tygodni temu, gdy opisywałam nasze wakacje nad morzem (przepis znajdziesz tutaj ).

Teraz zrobiłam drugie podejście i muszę się pochwalić, bo gofry wyszły znakomite. Postanowiłam zrobić trzy rodzaje: drożdżowe, z proszkiem do pieczenia i z samą pianą z białek jako spulchniaczem. Każdy inny i każdy naprawdę udany. Intrygujące były zwłaszcza te z cukinią, bo ja jadłam je z pikantnym czosnkowym sosem, a Arek, który robi nam zdjęcia, z cukrem pudrem Ten przepis to moja wersja, w którym 250 g cukru zastąpiłam cukinią. Jeśli zamiast cukinii dodacie cukier, to wyjdą klasyczne chrupiące gofry. A inspiracją do moich przepisów była książeczka, którą dodano do wypożyczonej gofrownicy.

Jeszcze jedna ważna uwaga - po upieczeniu gofry muszą przestygnąć na metalowej kratce, bo inaczej zawilgotnieją i stracą chrupkość. Zimne gofry można odgrzewać w nagrzanej gofrownicy lub piekarniku.

Gofry bananowo-migdałowe

600 g mąki pszennej

 

1 łyżka zwykłego cukru

 

1/2 łyżeczki soli

 

14 g suszonych drożdży (2 opakowania)

 

1/2 łyżeczki suszonego imbiru

 

470 ml mleka

 

120 g masła

 

4 jaka

 

25 g brązowego cukru trzcinowego

 

3 duże banany

 

120 g płatków migdałowych

W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mleko, lekko podgrzej. W dużej misce wymieszaj mąkę, 1 łyżkę zwykłego cukru, sól, drożdże i imbir. Do miski z mąką powoli wlej mleko z masłem i wyrabiaj ciasto (możesz użyć miksera). Następnie pojedynczo dodawaj po jednym jajku i wyrabiaj gładkie, jednolite ciasto (powinno być dosyć luźne).

Kiedy będzie odchodzić od ścianek, przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w suche i nieprzewiewne miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaj brązowy cukier, pokrojone na małe kawałeczki banany i płatki migdałowe. Ponownie zagnieć ciasto.

Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 3 i 1/2 minuty, aż będzie złociste.

Wystudź na kuchennej kratce. Te gofry smakują doskonale z bitą śmietaną i owocami.

Rada: czas wypiekania gofrów zależy od mocy gofrownicy - sprawdź w instrukcji.

Gofry z czekoladą

500 g mąki pszennej

 

200 g gotowych groszków czekoladowych lub gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki

 

30 g cukru

 

8 g proszku do pieczenia

 

1/2 łyżeczki soli

 

1 łyżeczka cynamonu

 

400 ml mleka

 

80 g masła

 

4 jajka

Rozpuść masło w rondelku. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do mąki porcjami dolewaj mleko, cały czas ubijając ciasto mikserem, następnie dodaj rozpuszczone masło. Kiedy ciasto będzie już jednolite, zwiększ obroty do maksimum i miksuj przez chwilę, aby dobrze je napowietrzyć.

Na koniec dodaj posiekaną czekoladę (lub groszki czekoladowe) i wymieszaj szpatułką.

Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcją i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 4 minuty, aż gofry będą złociste.

Wystudź na kuchennej kratce.

Gofry z cukinią

250 g mąki

 

1 cukinia

 

250 g masła

 

4 jaka

 

szczypta soli

Rozpuść masło w rondelku. Cukinię zetrzyj na drobnej tarce i dobrze odciśnij z soku. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

W drugiej misce mikserem wymieszaj mąkę z żółtkami i masłem, dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Porcjami dodawaj białko, delikatnie mieszając szpatułką. Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcja na opakowaniu i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 4 minuty, aż gofry będą złociste.

Wystudź na kuchennej kratce.

Rada: te gofry są doskonałe z ziołowym sosem zrobionym z dwóch części jogurtu naturalnego i jednej część majonezu, drobniutko posiekanego czosnku, ulubionych ziół, soli i pieprzu.

Tekst, przepisy i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA