Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinię można nafaszerować kaszą, ryżem, mięsem, warzywami lub grzybami. Wszystko zależy od twojej pomysłowości i upodobań kulinarnych. To łatwe i szybkie danie jest sycące i na pewno zdrowsze od zwykłej zapiekanki

250 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) lub wołowiny

2 średnie cukinie

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 duże mięsiste pomidory

1 opakowanie sera mozzarella (125 g)

zioła prowansalskie

sól

pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

1. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki.

2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.

3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oliwie.

4. Dodaj mielone mięso i smaż, aż zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Wymieszaj, dopraw solą pieprzem i ziołami. Smaż, aż płyn się zredukuje, a sos mięsny będzie dość gęsty.

5. Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii, przykryj plastrami mozzarelli.

6. Poukładaj na blaszce lekko natłuszczonej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj około 15-20 minut, aż ser się roztopi.

Podawaj na gorąco.

Więcej o:
Copyright © Agora SA